Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Nassolás Bécsben

2016. április 16. 10:54 - Melita

Hová menjünk, ha éppen csak egy kiállítás vagy hasonló rövidebb program kedvéért ugrottunk át Bécsbe, és marad időnk némi kulináris sétára is? Ínyencpiacra, csemegeüzletbe, sörözőbe? Igen, akár ebben a sorrendben!

Szemezgetés a piacon

Kezdjük a Naschmarkttal, az osztrák főváros legidősebb és legfontosabb szabadtéri piacával. Az operaháztól négyutcányira lévő, metróval is könnyen megközelíthető legendás ínyencpiac több száz éve működik ezen a helyen (kezdetben tej- és húspiacként), és mindig is a legnépszerűbb bécsi bevásárló helyek egyike volt.
Az immár ínyencpiacként szolgáló Naschmarkton szemet gyönyörködtető a választék, s mindez azzal a kellemes érzéssel párosul, hogy ez a bőség egy szervesen fejlődő gasztronómiai kultúra velejárója. A bécsiek magától értetődő egyszerűséggel válogatnak a számtalan egzotikus tengeri élőlény, távoli világból érkezett gyümölcs- és zöldségféle között, hogy aztán bevásárlószatyrokkal megpakolva megálljanak marinált rákfarkot vagy osztrigát enni valamelyik halas pultnál, majd átsétáljanak egy pohár pezsgőre vagy fehérborra, mondjuk a remek sajtokat, borokat és sonkaféléket kínáló Urbanek üzletének vörös vászonernyője alá.
becs_naschmarkt_meinl_014.jpgMert a Naschmarkt nemcsak bevásárló piac, ahol zöldségek, gyümölcsök, édes- és sósvízi halak és egyéb tengeri élőlények, marha- és bárányhúsok, szárnyasok, sajtok, marinált mediterrán ínyencségek, fűszerek és italok garmadája között lehet bolyongani, hanem roppant színes evőpiac is, kisebb-nagyobb étkezőhelyekkel, bódékkal, egyszerűbbekkel és elegánsabbakkal, köztük olyanokkal is, mint a 29-es standon a dél-koreai származású, Michelin-csillagos Kim Sohyi asszony barátságos kis üzlete, a Kim kocht, Shop & Studio. A bécsi ételeket kínáló vendéglők, a török és ázsiai pultok, a szusistandok, a kínai, japán vagy vietnami bisztrók között mászkálva újabb és újabb szagos párafelhőburokba lépünk.  
becs_naschmarkt_meinl_023.jpg

Épp ez a sokszínűség, a kultúrák és stílusok kellemes vegyüléke adja a Naschmarkt varázsát. Az egyik átjáróban a legegyszerűbb talponálló kolbászozót találjuk, egy sarokkal arrébb meg fehérabroszos, kifogástalan szervizű bisztró kínálja a legfrissebb halcsodákat a hozzájuk illő borokkal. A legjobb szívvel ajánlhatjuk az orosz élelmiszereket árusító kis üzlet leveseit is, a szoljankát és a borscsot. A fedeles csuporban, orosz feketekenyérrel, orosz mustárral és vékonyra szelt szalonnával tálalt forró leves egészen kiváló, sós és fűszeres, hűvösebb napokon istenien átmelegít.becs_naschmarkt_meinl_021.jpg

Csemegézés három szinten

Aki a delikát Bécs csillogóbb arcára is kíváncsi, annak javasoljuk, hogy keresse fel a belvárosban a Julius Meinl üzletét. Az Ausztria kulináris epicentrumaként reklámozott csemegeáruház Bécs egyik legelegánsabb utcáján, a Grabenen várja a vásárlókat, igencsak vonzó atmoszférában. Az embernek tényleg az az érzése, hogy a világ minden tájáról ide gyűjtötték a legjobb élelmiszereket: spanyol pata negra sonka, szarvasgombás sajt Piemontból, Kaszpi-kaviár, organikus marhahús a skót felföldről, a legritkább borok Bordeaux-ból, libamáj, osztriga, friss rombuszhal, kövön sült kenyér, gyümölcslepények… három szinten több mint 16 ezer delikát termék a legmagasabb minőségben.
Persze itt sem csak vásárolni lehet. Ausztria legjobb öt éttermének egyike az első emeleten lévő Meinl étterem, ahol innovatív nemzetközi konyhát visznek, s ahonnan egyedülálló a kilátás a Grabenre és a Kohlmarktra. De nem muszáj luxusétterembe ülni ahhoz, hogy élvezzük a Meinl-féle gasztronómiát: a borbárban ebédidőben (11:30–14:30-ig) déli választékot kínálnak antipastikból és ínyenc gyorsételekből, amihez persze egy-két pohár bor vagy pezsgő dukál. Egy gyors ebédre a szusibár is tökéletes, a választék minőségére pedig garancia, hogy együttműködnek a neves Yohm étteremmel, amely magas színvonalú, újító szellemű ázsiai konyhájáról ismert Bécsben.
becs_naschmarkt_meinl_039.jpgS végül a Meinl Caféban természetesen remek kávék közül válogathatunk: a világ legjobb termőterületeiről származó kávébabokból 35-féle italt készítenek. Vissza-visszatérve ide érdemes végigkóstolni a különféle eszpresszókat, a klasszikus melange-ot, a cappuccinókat, a tradicionális török kávét vagy a karlsbadi kannával készülő, inkább melegítő, mint frissítő italnak való németes hosszú kávét.

Hétcsillagos sörfőzde

Azoknak pedig, akik a bécsi mászkálás során gyűjtött élményeket néhány pohár sör mellett szeretnék elmélyíteni, a Hét csillagról elnevezett sörfőzde-sörözőt ajánljuk. A jeles intézmény csupán tíz-tizenkét percnyi séta a Rathausplatztól, a Museumsquartier mögött, így a vásárlás vagy múzeumlátogatás után kiváló hely lehet a lazító levezetéshez. A Siebensterngasse 19. számú ház egészét a sör tiszteletének szentelték. A kisebb-nagyobb különtermekkel együtt tisztes befogadóképességű sörfőzde-söröző legnagyobb helyisége az egykori belső udvar, amit üvegtetővel fedtek be, s ahol a sörfőző üstöket is elhelyezték. A falakon mindenfelé sörös relikviák láthatók a világ összes zugából. Kocsmacégérek Angliából és Írországból, plakátok, reklámtáblák, korsók, palackok Csehországból, Dániából, Új-Zélandról és még számtalan helyről.
A sörfőzde – a hetes szám jegyében – hétféle sört kínál egész évben. A sztenderd választékot a 7 Stern Wiener Helles, 7 Stern Prager Dunkles, 7 Stern Märzen, 7 Stern Hanf és 7 Stern Rauchbier, a 7 Stern Chilli, valamint a 7 Stern India Pale Ale alkotják, amelyekhez az évszaktól függően egy szezonális sör is társul. A 7 Stern Bräu összes söre szűretlen, és kizárólag természetes alapanyagokból készül. Az ételkínálat nem kifejezetten a fogyókúrázókat célozza, és a fine dining jelzőt a legnagyobb jóakarattal sem lehet ráhúzni a fogásokra, de stabilan hozzák az ilyen helyeken elvárható minőséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr708631912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása