Zabhegyező

Az élet vasárnapja

The Quays Bar, Galway

2017. július 02. 11:21 - Zabhegyezgető

Legendás kocsmák 9.

Galway Írország nyugati részén, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. A kikötőváros a 13-17. században élénk kereskedelmet folytatott Spanyolországgal és Portugáliával, aminek köszönhetően az Ír-sziget egyik leggazdagabb városa volt. Mindaddig, amíg az Írországot hosszú időre lényegében angol gyarmattá tevő Oliver Cromwell megtiltotta a tengeri kereskedést az ír nemzetiségűeknek. A város ezt követően hanyatlásnak indult.

Az újbóli fejlődés csak a 19. század második felében indult meg, amikor megalapították a város egyetemét. Galway ma egy közel hetvenezres város, több, mint tízezer diákkal. Az egész szigeten ezen a vidéken beszélik a legtöbben az ősi gael nyelvet, sok helyen nincsenek is angol nyelvű felíratok, cégtáblák. Az óváros egykori főutcája ma sétálóutca egymást követő kocsmákkal, könyvesboltokkal, CD- és LP-butikokkal, utcazenészekkel és mutatványosokkal.
imgp0992.JPG

Az egész évben latinos nyüzsgésű, fiatalos városban júliusban rendezik a háromhetes nemzetközi népzenei és összművészeti fesztivált. Ennek egyik központi helyszíne a régi városközpont egyik, kikötőhöz közeli szűk utcácskájában levő Quays Bar, aminek emeleti helyiségében, a Music Hall-ban tartják minden évben az ír népzenei tehetségkutató versenyt is.
quays2.jpgA Quays amúgy közel négyszáz éves kocsma, és kívülről még csak sejteni sem lehet, hogy milyen nagy belülről. Eredetileg annak a háznak, amelyet jelenleg elfoglal, csak a földszintjének egyik részlegében működött, egy alig harminc férőhelyes kis pubként. A múlt század utolsó évtizedében azonban felújították és kibővítették. quays.jpgHozzácsatolták a ház további földszinti részeit, és az emeletet. Amellett, hogy az utca frontján levő helyiségek többé-kevésbé megtartották eredeti formájukat, a földszint hátsó termeket lesüllyesztették, így egy nagyon érdekes, nagy belmagasságú teret nyertek, ami leginkább egy gótikus templombelsőre emlékeztet, amire csak ráerősítenek a színes ólomüveg ablakok. A leghátsó részben – ami tulajdonképp már egy másik épület külön bejárattal – a Quays étterme működik, de zokszó nélkül hoznak át ételt a kocsmarészbe is.
p1010932.JPGAz italválasztékot főként pubokhoz illően 6-8-féle csapolt sör, ciderek és vagy három tucatnyi whisky-whiskey és más röviditalok adják. Kiszolgálás természetesen a pultnál. És nem is lennénk Írország népzenei központjában, ha nem szólna minden este élő zene a „templom” karzatáról. Hétvégeken, fesztiválszezonban pedig a Music Hall is nyitva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6712635013

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az alkohol beszél belőled 2017.07.03. 14:11:56

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó cifra és beszédes, de lehelete kétségtelenül alkoholszagú! Hétszentség'17/26 2017. 06. 26. Hip hip hurrá utáni állapot! A legutóbbi maastrichti kocsmamesével a Kocsmaturistán 100 ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása