A magyarországi sörisszák egy kedvelt, ha nem a legkedveltebb úti célja Csehország és az ottani sörfőzdék, sörözők. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a cseh kocsmai sörlapok, táblafeliratok, söröscímkék megértéséhez, mivel cseh barátaink – az angolszász és újhullámos sörtípusok kivételével – többnyire csak saját anyanyelvükön adják meg a legfontosabb ismérveket is.
Következzenek hát a leggyakoribb sörös kifejezések:
Čepované pivo – csapolt sör
Černé pivo – fekete (barna) sör
Granát – bécsi láger jellegű, vöröses színű / félbarna sör
Kvasnicové pivo – szűretlen (szó szerint: élesztős) sör
Lahvové pivo – üveges sör
Ležák – 12–13 B°-os világos vagy barna alsóerjesztésű / láger sör
Nealkoholické pivo – alkoholmentes sör
Nefiltrované pivo – szűretlen sör
Pivo v plechovce – dobozos sör
Polotmavé pivo – félbarna sör
Prodej piva – söreladás (sörfőzdék oldalában ezt a feliratot érdemes keresni, ha palackozott sört szeretnénk vásárolni)
Pšeničné pivo – búzasör
Řezané pivo – rigó vagy vágott, vagyis fele részben világos, fele részben barna sör
Speciální pivo – általában testesebb, erősebb (14 B°-tól felfelé) sör
Spontánně kvašené pivo – spontán erjedésű sör
Švětlé pivo – világos sör
Svrchně kvašené pivo – felsőerjesztésű sör / ale
Tankové pivo – „tankos sör”. A rendszer lényege, hogy nem a szokásos KEG-hordókba fejtik a sört, hanem tartálykocsikban szállítják a sörözőkbe, ahol 250, 500 vagy 1000 literes tartályokba fejtik át. Azonban nem egyszerű tartályról van szó, hanem tulajdonképpen egy „bag in box” rendszerről, vagyis a sörözői tartályba kerül egy steril, speciális anyagból készült erős „nájlonzacskó”, amit a tartálykocsiból pumpálnak tele. Csapoláskor a „zacskó” és a tartály fala közötti túlnyomás nyomja ki a sört a korsókba. Így sikerült elérni, hogy – az eddigi gyakorlattal ellentétben – sem levegő, sem szén-dioxid nem érintkezhet a (pasztörizálatlan) sörrel, így annak szén-dioxidtartalma is pontosan annyi marad, mint amennyit a sörgyárban „beletettek”. A tankokat 12-13°C-ra hűtött helyiségekben helyezik el, így csapoláskor már csak néhány fokot kell hűteni a sört. Ezek együttesen azt eredményezik, hogy az ebben a rendszerben szállított és csapolt sör minősége jó közelítéssel megegyezik a főzdeivel.
Tmavé pivo – barna sör
Tuplák – literes korsó
Vánoční ležák – karácsonyi sör
Velikonoční ležák – húsvéti sör
Výčepní pivo – könnyű, 8–10 B°-os sör