Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Kis cseh sörszótár

2017. november 11. 15:55 - Zabhegyezgető

Mi van a címkén / itallapon?

A magyarországi sörisszák egy kedvelt, ha nem a legkedveltebb úti célja Csehország és az ottani sörfőzdék, sörözők. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a cseh kocsmai sörlapok, táblafeliratok, söröscímkék megértéséhez, mivel cseh barátaink – az angolszász és újhullámos sörtípusok kivételével – többnyire csak saját anyanyelvükön adják meg a legfontosabb ismérveket is.
p1010161.JPG

Tovább
2 komment

A nagy IPA (r)evolúció

2017. november 07. 09:50 - Zabhegyezgető

Az elmúlt évtized sörtípus-slágere minden kétséget kizáróan az IPA. Sokan egyenesen a sörforradalom ikonikus típusának tartják, holott az India Pale Ale valójában ennél jóval régebbi, a sörforradalomhoz pedig csak az 1990-es évek végén csatlakozott. A sörfőzők és a sörgeekek ma már nem is szimplán sörtípusként, hanem egy népes típuscsaládként tekintenek rá.

 Első generációs IPA-k

Az IPA (India Pale Ale) eddig a XXI. század legnépszerűbb sörtípusa. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az az adat, amely szerint 2016-ban az Amerikai Egyesült Államok ötezer sörfőzdéjében főzött összes sörféleség egynegyede valamilyen IPA volt. Pedig maga az IPA már közel 200 éves, első említése az 1820-as évekből való. A közép-angliai Burton upon Trent városka már a XVII–XVIII. században is nevezetes volt sörfőzdéiről, és mivel a Trent folyón közvetlen kapcsolata volt a tengerrel, a sörexportja is jelentős volt. Az új sört a távoli gyarmatokra, elsősorban Indiába szánták, innen származik a neve is.
monyo_kicsi.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A sör fagyos lelke

2017. október 26. 18:45 - Zabhegyezgető

Egy legenda szerint az eisbock, vagyis a jeges baksör úgy keletkezett, hogy a feledékeny inasok elfelejtettek bevinni egy hordó sört a főzde udvaráról, így az szétfagyott az éjszakai hidegben. A dühös sörfőzőmester mérgében arra utasította a mihaszna inasokat, hogy büntetésképp igyák ki a jégkristályok között megmaradt, koncentrálódott sörlevet, legyen nekik is legalább egy kicsit rossz.

Az inasok ellenben egy cseppet sem lettek rosszul, sőt végigröhigcsélték és dülöngélték a következő pár órát, ugyanis sikeresen berúgtak az alkoholban feldúsult maradék sörtől.
A kifagyasztásos technológiát azóta is használják a sörfőzők, ha extrém magas alkoholtartalmat szeretnének elérni. A módszer persze finomodott, és egyéb trükköket is bevetnek, de a lényeg, a víz mikrokristályos kifagyasztása maradt. Talán 5-6 évvel ezelőtt volt ez nagy téma sörös berkekben, hiszen a skót Brewdog és a német Schorschbräu valóságos párbajt vívtak ezen a fronton, és felváltva orozták el egymástól a legerősebb sör címeket. A Brewdog a The end of historyval 55%-nál szállt ki a versenyből, a Schorschbräu persze nem bírta ki, hogy ne egy 57,7 százalékos sörrel fejezze be (Finis Coronat Opus).
cryo.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

„A határokat feszegetjük”

2017. október 05. 11:16 - Zabhegyezgető

Interjú a sörlaborban

Nem egészen másfél évvel ezelőtt új szereplő jelentkezett a hazai sörforradalom színpadán, a Mad Scientist. A hobbifőzők alapította vállalkozás már az első, minden létező kategóriából kilógó söreivel olyan pályára navigálta magát, ahonnan csak előre vezet út, a közönség a minél „csavarosabb” söröket várja tőlük. A főzde egyik alapítójával, Szilágyi Tamással beszélgettünk.

Ha jól tudom, korábban mindhárman otthon, hobbiból főztétek a sört. Mikor érkezett el az a pillanat, amikor korábbi foglalkozásotokat feladva sörfőzdét alapítottatok?

Igen, Závodszky Gergő egyedül főzött, én pedig szinte mindig Tarján Csabával közösen. Egyszer egy házi sörfőző versenyen ültünk le hármasban, és beszélgettünk arról, mi lenne, ha közösen vágnánk bele a dologba. Feltettük rá a lakásainkat – a pelenkázóasztallal bezárólag. Amikor elindult az üzem, felosztottuk egymás között a területeket, mindegyikünk arra specializálódott, ahol a legnagyobb tapasztalattal rendelkezett. Így lett Gergő, aki gépészmérnök, az üzemvezető, Csabi, a biomérnök pedig a minőségbiztosításért, az erjedésért és a laborért felelős. Én pszichológusként megpróbáltam minden mást megcsinálni az adminisztrációtól kezdve a marketingen át a sales-ig, vagyis minden mást, ami nem szigorúan vett sörfőzés. Ettől függetlenül persze fejben még mindig főzök, és a receptek jó részét is én találom ki.

 mad_scientist_2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mi nem kerül ennyibe ezen a sörön?

2017. szeptember 28. 15:51 - Zabhegyezgető

Szösszenetposzt

Mostanában valamelyik nap betértem egy szupermarketbe, elő szokott fordulni az ilyesmi. Benéztem a sörök sorába is, ez is megesik néha. Ezúttal az olcsó sörök felől merészkedtem a polcok közé, és akkor megláttam valamit – kíméletből nem írom ide a márkát –, az egyik nagy sörgyárunk termékét, ami 86 forintért (+ üveg) illegette magát 0,5 literes kiszerelésben. Kicsit közelebb mentem, nem kopott-e le a nyolcas előtti számjegy, de nem, ezt a „sört” valóban ennyiért lehet elvinni. Szép nagy halom volt belőle.
color-beer-bottles.jpg

Tovább
5 komment

Van otthon pár kaffir lime leveled?

2017. augusztus 13. 13:26 - Zabhegyezgető

Az ókori görög gondolkodó, Hérakleitosz azt tanította, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. A Magyar Sörgyártók Szövetsége most bebizonyította, hogy de igen. Magyarország 2017-es sörkorcsolyájának keresése közben sikerült nagyjából pont ugyanazokat a hibákat elkövetnie, mint tavaly.

Egy évvel ezelőtt, a Nagy Sörkorcsolya-forradalom napjaiban mi magunk is több posztban foglalkoztunk a témával itt és itt, valamint a 2016-os pályázat értékeléseként itt. Mivel az már jó ideje tudott volt, hogy az idén is kiírásra kerül a sörkorcsolyaverseny, kíváncsian vártuk, okultak-e a szervezők a tavalyi tapasztalatokból. Hát nem igazán.

curry-s_kolbasz.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Olcsóbb-e Csehországban sörözni?

2017. július 19. 21:27 - Zabhegyezgető

Bármennyire is szomorú, lassan le kell számolnunk azzal a közhiedelemmel, hogy Csehországban mindenfelé olcsón, ráadásul sokkal olcsóbban lehet sörözni, mint Magyarországon. Ez utoljára az 1980-as években volt igaz.

Az azonban még most is megállja a helyét, hogy klasszikus cseh sör vonalon még mindig elég barátságos árfekvéssel, többnyire megbízható minőséggel, és a magyarországinál jóval szélesebb márkaválasztékkal lehet számolni országszerte. Ez azonban tényleg csak a tízes-tizenkettes lágersörökre vonatkozik, amelyeknek korsóját 20-40 korona (kb. 240-480 forint) között meg lehet kapni a sörözőkben. Ennél Prága és a nagyvárosok nagyjából 10 százalékkal drágábbak, és a Pilsner Urquellt is egyre kevesebb helyen adják 40 korona alatt. A prágai Óváros, Kisoldal és Várnegyed kocsmáiban azonban előfordulhat 80-90 koronás ár is, ami már abszolút Budapest belvárosi árszínvonal, és még csak nem is valami extra, csak egy pilseni, de tízes Gambrinust is láttam már 50 koronáért kiírva (600 Ft), ami azért elég durva.
p1030260.JPG

Tovább
12 komment

Sörfőzők védőszentjei

2017. július 12. 11:08 - Zabhegyezgető

A kolostorok szerepe elvitathatatlan a sörfőzés több ezer éves történetében, emellett a keresztény egyház számos olyan szentet is avatott, akiket a sörfőzők védőszentjükül választottak.

 

„Jobb, ha a sörházban gondolunk a templomra, mint ha a templomban a sörházra.”
(Luther Márton)

 

Szent Arnold

“A sör az ember verítéke és Isten szeretete révén érkezett ebbe a világba.”
(Szent Arnold)

A brabanti születésű Arnold katonából lett szerzetes. A mai Belgium és Franciaország több kolostorában is szolgált, végül Metz püspökeként halt meg 1087-ben. Élete során végig azt tanította az embereknek, hogy inkább sört igyanak, mint vizet, mert ezáltal elkerülhetik a pestist és a kolerát.
arnold.jpg

Tovább
Szólj hozzá!