Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Piál a Föld

2017. június 25. 21:01 - Zabhegyezgető

1 930 000 000, vagyis 1 milliárd 930 millió hektoliter. Globális összefogással nagyjából ennyi sört iszunk meg évente a Föld nevű kocsmában.

Ennek a mennyiségnek körülbelül a kétharmadát tíz országban állítják elő a következő megoszlásban:

Kína: 472 millió,
USA: 224 millió,
Brazília: 139 millió,
Németország: 96 millió,
Oroszország: 78 millió,
Mexikó: 75 millió,
Japán: 54 millió,
Vietnam: 47 millió,
Egyesült Királyság: 44 millió,
Lengyelország: 40 millió Hl éves termelés.

eggenberg2.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Sörfagyi, a nyár desszertje

2017. június 19. 10:32 - Zabhegyezgető

Sokak szerint a sör nyári ital. Jómagam azonban sokkal inkább osztom azt a nézetet, miszerint minden évszaknak megvan a maga sörtípusa, meg úgy egyébként is, sört minden alkalommal, meg alkalom nélkül is lehet inni. A sörfagyi, na az tényleg nyári dolog.

Szóval sörfagyi-szezon van, nyomatékosítja ezt a Sör mi több sör és gasztronómia viszonyát elmélyíteni hivatott kampánya is. A szezon elején kétféle sörfagyit is bemutattak Damniczki Balázs cukrászmester interpretálásában.
A sör és a fagylalt keresztezése nem teljesen újdonság, már valamikor az 1980-as évek derekán próbálkoztak vele Németországban, igaz leginkább csak poénból. Az elnyalogatható pils nem igazán hozott áttörést.

bulovka_sorfagyi_vgy_1024x768.jpg

A Pivovar u Bulovky sörfagyija

Tovább
2 komment

Kisüzem 2017.

2017. június 08. 07:18 - Zabhegyezgető

Hazai sörök fesztiválja

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületével együttműködve – a tavalyi év után idén háromnaposra bővülve, 2017. június 9–11-én másodszor rendezi meg sörfesztiválját. A Kisüzem 2017 nevű rendezvényen több, mint kéttucatnyi sörfőzde mintegy 200 -féle sörét lehet majd kóstolni. A sör mellé ételeket a felvonuló food truck-ok szolgáltatnak, az ital- és ételkínálat mellett mindhárom napon sörfőzők előadásait hallgathatják, és zenei csemegéket s élvezhetnek a látogatók.

A GasztrÓbuda programsorozathoz kapcsolódó esemény szervezőinek, az Óbudai Kulturális Központnak és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének a fesztivállal az a célja, hogy legyen egy olyan is a sörfesztiválok sorában, amelyen kizárólag a hazai készítésű sörök jelennek meg. E feltétel alól idén csupán egy határon túli sörfőzde kapott felmentést, a csíkszentsimoni Csíki Sörmanufaktúra.
kisuzem.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ügyes marketing, vagy sima lopás?

2017. május 31. 22:36 - Zabhegyezgető

Az évszázadokon átívelő Budweiser-Budvar névvita az amerikai Anheuser-Busch és a České Budějovicei sörfőzde között sokak által ismert. Kevésbé köztudott viszont, hogy a kiváló üzleti érzékkel megáldott, viszont jóval kevesebb erkölcsi skrupulussal bíró Eberhard Anheuser egy másik cseh főzde sörét is lenyúlta, a Michelob ma is az egyik legismertebb amerikai sörmárka. Mindez számunkra azért is érdekes, mert ennek a sörfőzdének a Dreherek voltak a tulajdonosai.

A németországi születésű, amerikai sörgyártulajdonos Anheuser az 1870-es évek elején hosszabb tanulmányutat tett Németországban és Csehországban, miközben számos sörfőzdét felkeresett. Útja során eljutott Pilsenbe és České Budějovicébe is, ahol annyira megtetszett neki helyiek által csak „királyi sörnek” nevezett könnyed világos sör, hogy mind a szlogent, mind a városnevet – németül Budweiss – magával vitte Amerikába. Azokban az időkben egyébként is rengeteg cseh és német sörfőző vándorolt ki az Újvilágba, ahol a cseh, vagy német márkanév egyféle garanciát is jelentett a minőségre.
1200px-michelob-brauerei-1.jpg

Az egykori sörfőzde ma

Tovább
Szólj hozzá!

Hirschgarten, München

2017. április 30. 15:16 - Zabhegyezgető

Legendás kocsmák 8.

Itt a tavasz, sőt mindjárt a nyár is, elérkezett a szabadtéri sörözések ideje. Erre pedig legalkalmasabb egy árnyas kerthelyiség, vagy még inkább egy sörkert. Sajnos, ez utóbbi intézmény Magyarországon lényegében kihalt, így ezúttal a „műfaj Mekkájába”, Münchenbe látogatunk el.

Mielőtt azonban helyet foglalnánk, tisztázzuk a sörkert és a kerthelyiség közötti lényegi különbséget! A kerthelyiség mindig valamilyen vendéglátóhelynek a kiterjesztése, ahol a sör csak egy (többé-kevésbé fajsúlyos) szereplő, és jellemzően van felszolgálás. A sörkertben viszont központi elem a sörfogyasztás, minden más csak mellékes, és alapesetben önkiszolgáló. Mindemellett bazi nagy, Münchenben 23 olyan sörkert van, amelyikben legalább ezren ülhetnek le egy időben. Nyolcezer ülőhelyével ezek közül legnagyobb a Hirschgarten.
hirsch_4.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

De mi is az a cask ale?

2017. április 16. 13:24 - Zabhegyezgető

Jövő héten ünnepli negyedik születésnapját a budapesti Élesztő. Az ötnapos buli egyik kiemelt eseménye lesz a Cask Ale Bar hivatalos megnyitója, ahol – a tavalyi tesztüzem után – idén már folyamatosan csapon lesz előbb egy, majd két cask ale.

Először is a cask ale nem egy újmódi divathóbort, Britanniában több száz éves hagyománya van, akárcsak a zöld gyep nyírásának. A cask ale nem is sörtípus, hanem sokkal inkább technológia, aminek az eredménye egy könnyű, 3,5–4,3 % alkohol- és alacsony szén-dioxidtartalmú ivósör.
A cask ale egy sajátos szubkultúra a sörkultúrán belül, ami megköveteli a sörfőzde és a söröző (pub) szokásosnál jóval szorosabb együttműködését, és értő közönséget is feltételez. Ha ennek a hármasnak csak egyike is hiányzik, a mutatvány nem működik.
cask_csapok.jpg

Tovább
1 komment

Tarcal is saját borral rukkolt elő

2017. április 06. 11:14 - Melita

Több Tokaj-hegyaljai település után a borvidék legdélebbi pontján fekvő Tarcal is úgy döntött, közös termelői borban mutatja meg dűlőinek sajátos arculatát. Tarcal településszintű bora azonban kissé más koncepció szerint készült, mint mádi vagy tállyai elődei.

Az elmúlt években Tokaj-Hegyalja több települése is előállt már közös borral, ám a tarcaliak koncepciója különbözik a korábbiaktól: míg Mádon, Tállyán és Olaszliszkán a felvásárolt szőlőkből egy termelő készíti el a község borát, Tarcalon a csatlakozó pincészetek saját alapboraikat adják a településszintű házasításba. „Azok az egyedi jegyek, amelyek megjelennek a különböző dűlőinkben, a Tarcal Borban nem tűnnek el, hanem egymást erősítve gazdagítják az összképet – fogalmazott Kanczler András, a Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok vezetője, hozzátéve, hogy bár az alapborok készítéséhez megadtak bizonyos kritériumokat, a saját technológia és a borászati gondolatvilág megjelenítésében szabadságot kaptak a pincészetek.
tarcal_dulok.jpg„A Tarcal Bor a termőhelynek és a tarcali borászok együttgondolkodásának bemutatkozása egy különleges házasításban” – nyilatkozta a közösségi bor megszületését kezdeményező Tarcal Bor és Kultúra Egyesület nevében Majoros László borász, a Majoros Birtok és Borbár tulajdonosa. „Mi a borvidék legdélebbi részén, a legnaposabb dűlőkben, löszös talajon gazdálkodunk. Az innen származó borok sajátos karaktert mutatnak, könnyedség, frissesség, finom elegancia jellemzi őket. Érett gyümölcsaromákat, fűszereket, virágokat fedezhetünk fel a borban, ami mindig is megkülönböztette Tarcalt a többi hegyaljai településtől. Az volt a szándékunk, hogy az azonos koncepció mentén született borainkat összeházasítva, egy csak ránk jellemző különlegességgel rukkoljunk elő.”

Tovább
Szólj hozzá!

Ez a harc lesz a végső?

2017. március 28. 09:24 - Zabhegyezgető

Szösszenetposzt

Mindenki lenyugodhat, a Csíki Sörmanufaktúra és a Heineken kiegyezett döntetlenben, ezentúl ha örök barik nem is lesznek, hagyják élni egymást. A csíki Dávid nem ráncigálja a holland Góliát bajuszát, amaz meg nem akarja betiltatni az igazit. Az azonban, ahogy a magyar kormány beleállt ebbe a kicsi–nagy, magyar–multi vitába, jelez valamit: keresik a casus bellit, aminek ürügyén újraszabályozhatják a hazai sörpiacot.

Kezdjük kicsit távolabbról: a sörfőzdék eloszlása Magyarországon iszonyúan rossz. Mind területileg, mind termelési kapacitást illetően. Egy európai értelemben vett gazdag sörkultúrájú országban – az én többé-kevésbé önkényes besorolásom szerint – négy nagyobb csoportra oszthatjuk a sörfőzdéket.
Az elsőbe tartoznak a mikrosörfőzdék, sörfőzde-sörözők éves ezer hektoliter termelésig. Ők a söreiket jellemzően egy helyen, a saját sörözőjükben adják el. Ilyen például Prágában az U Medvidků vagy a Strahovi kolostor sörfőzde-sörözője. Csehországban amúgy a jelenleg működő kb. 380 sörfőzdéből legalább 300 ebbe a csoportba esik. Ezek a főzdék többnyire mainstream söröket főznek, de idényszerűen „csavarosabb” sörökkel is előállnak.
stramberk3.jpg

Tovább
3 komment