Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Shopping Londonban

2016. március 30. 10:24 - Zabhegyezgető

Azt szokták mondani, amit Londonban nem lehet megkapni, az nincs is. És hangozzék bármilyen nagyképűen is, ez így van. Abban a városban, ahol több mint nyolcmillióan élnek, ráadásul talán a világ összes nációját képviselik, plusz turisták tízmilliói látogatják egy évben, mindenre van kereslet a filléres kacatoktól a legdrágább luxuscikkekig.

Londonban – már csak méreteiből adódóan is – több shoppingzóna van, a turisták leginkább az Oxford és a Regent Street üzleteit, nagyáruházait lepik el előszeretettel, de az utóbbi időkben kezdenek egyre inkább divatba jönni a High Street Kensington üzletei is. A luxusholmikra vágyakozóknak a Bond Street valamint a knightsbridge-i Brompton Road és Sloane Street dizájnerbutikjait tudjuk ajánlani. Ezekben a negyedekben akár csak nézelődni is érdemes, az olykor évszázadok óta ugyanott működő kisebb-nagyobb üzleteken keresztül ugyanis nemcsak a város színes jelenébe, de a történelmébe is bepillanthatunk.

p1020024.JPG

A városban külön kategóriát képviselnek a piacok. A klasszikus élelmiszerpiacokon túl, vagy azokkal szimbiózisban élve, legalább tucatnyi jelentősebb „élménypiac” is működik a városban, ahol a régiségektől, használt limlomoktól kezdve a kézműves ékszerekig és ruházati kiegészítőkig mindent meg lehet kapni, szinte a hét valamennyi napján. Ezeken a piacokon többnyire enni-inni is lehet, mégpedig hihetetlen változatosságban.
A londoni üzletek és áruházak általában reggel 9-10 és este 7-8 között tartanak nyitva, de egyes forgalmasabb helyen levő üzletek ennél később is zárhatnak. A hétvégi nyitva tartás a bevásárlóutcákban meglehetősen általános jelenség, de arra számítsunk, hogy vasárnaponként azért délután 3-5 körül az áruházak bezárnak.

A Viator Kiadó gondozásában megjelent London e-útikönyvünkben* mi is alaposan elmerülünk London bevásárlónegyedeiben. Bejárjuk a város legnépszerűbb piacait, az ismert bevásárlóutcákat, és közel harminc híres vagy valamilyen okból különleges, olykor több évszázados tradíciókkal bíró üzletet is bemutatunk. Beatles-ereklyék lelőhelye éppúgy van közöttük, mint háromszáz éve működő borszaküzlet, luxusdesszerteket kínáló butik, esernyőbolt vagy játékáruház.
Az útikönyvben szereplő számos piacleírás egyikében a turistattrakciónak is beillő Borough Marketre kalauzoljuk  olvasóinkat:

Borough Market

Aulus Plautius római légiói Kr. u. 43-ban érték el a Temze déli partját a későbbi Londiniumnál, és azon nyomban nekiálltak hidat építeni, megteremtve ezzel a folyón való biztonságos átkelés lehetőségét. A hadinépet kereskedők, pecsenyesütők, pékek, sörfőzők és mindenféle mutatványosok követték, akik a városon kívül, a híd déli lábánál ütöttek tanyát. A rómaiak néhány évszázad elteltével távoztak, a piac azonban hosszabb időre rendezkedett be. A 8. században Beda Venerabilis tudós bencés apát azt írta a helyről, hogy ez a „világ vásártere”. A terület jelentőségét tovább növelte, hogy 1176-tól már kőhíd kötötte össze a várossal, és Borough 1327-ben III. Edwardtól önálló városi jogokat kapott.
Nagyjából ezen a területen, a városi elöljáróság által 1756-ban kijelölt utcák között működik ma London legrégebbi piaca, a Borough Market. A London Bridge vasútállomás szomszédsága jellegzetes építészeti megoldást kínált, a piac jelentős területe az összefutó vasúti pályák alatt helyezkedik el.

A Borough Market ma már elsősorban nem a mindennapok bevásárlásait szolgálja, sokkal inkább turistaattrakció, különlegességek, családi vállalkozások kézműves termékeinek vására, és egyben London legnagyobb bio piaca.
Ennek megfelelően majd’ minden standon lehet (sőt ajánlott!) kóstolni és vásárolni frissen főtt vagy sült finomságokat: grillezett fésű kagylót, sült kolbászokat, marhából, bárányból, vadhúsból, sőt kenguruból készült burgereket, különféle pie-okat, friss osztrigát. Halakból, tengeri herkentyűkből és vadhúsokból meghökkentően nagy a választék, de a marha- és borjúhúst árusító standok is tartogatnak a hazai piacokhoz szokott szemnek néhány meglepetést.
Külön látványossága a sajtpiac. Elsősorban az ismert hazai típusokat kínálják, de bőséggel vannak francia, holland, svájci és olasz sajtok is. És mindenből lehet kóstolni!  
A piac italok terén is igen jól ellátott: itt van London egyik legnagyobb választékot kínáló sörszaküzlete, az Utobeer. A polcokon körülbelül 6-700-féle sör sorakozik, közöttük igazi ritkaságok brit, holland és amerikai kézműves főzdékből.
Néhány standdal arrébb három nagy fahordóból cidert csapolnak, de palackozott változatból is tisztességes a kínálat, a hűvösebb hónapokban pedig forralt cider is kapható. Azok sem maradnak szomjasak, akik kerülik az alkoholt: az egyik standon minden létező gyümölcsből és zöldségből a szivárvány minden színében préselnek friss leveket.

8. Southwark Street, SE1 1TL (metró: London Bridge)
http://boroughmarket.org.uk/
Nyitva: Sze–Cs.: 10.00–17.00, P.: 10.00–18.00, Szo.: 08.00–17.00 (egyes üzletek, elsősorban az evő-ivóhelyek azonban ettől eltérő időben, V–K. is nyitva lehetnek)


* A Viator Kiadó gondozásában 2015 őszén megjelent London e-útikönyv az első olyan magyar nyelvű városkalauz, amely nem egy nyomtatásban már korábban megjelent mű elektronikus változata, hanem kifejezetten e-könyvnek készült, kihasználva az új technológia adta lehetőségeket. Az e-könyv olvasón, de akár tableten és okostelefonon is böngészhető útikönyvben minden objektumokhoz interaktív térkép kapcsolódik, és az ismertető szövegen túl további linkek is bővítik az elérhető információk tárházát.
A könyv szerkesztési elvei is eltérnek a hagyományostól, a látnivalókat nem sétákra bontottuk, hanem témák szerint osztottuk fel. Tehát egy fejezetbe gyűjtöttük a kastélyokat, palotákat, másikba a múzeumokat, harmadikba a parkokat és így tovább.
Az úgynevezett kihagyhatatlan turistacélpontok mellett egyéb érdekességeket is bemutatunk: ellátogatunk többek között börtönmúzeumba, 19. századi műtőbe, sörfőzdébe, ginlepárlóba, hajókázunk a Regent’s-csatornán, tanulmányozzuk a lápi élővilágot, és őzeket fotózunk a Richmond parkban. Közben persze benézünk néhány pubba is.
A könyvben a szokásosnál részletesebben foglalkozunk olyan gyakorlatias témákkal, mint a közlekedés, az evés-ivás és a vásárlás. Ez utóbbiak között néhány igencsak speciális üzletet is bemutatunk.
Végezetül két egynapos kirándulást is ajánlunk, az egyiket Windsorba és Etonbe, a másikat pedig a tengerpartra, Brightonba.

Az útikönyv azonnal letölthető, például innen

londonborito_500.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr568545552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása