Zabhegyező

Az élet vasárnapja

A belga sör éve

2017. február 05. 20:05 - Zabhegyezgető

Kereken húsz esztendeje, hogy az első jelentősebb belga sörszállítmány megérkezett Magyarországra. A Belgaco Kft. akkoriban nagyjából ötvenféle belga sört hozott be, az addig ismerthez képest egy egészen más sörkultúrával ismertetve meg a hazai sörfogyasztókat.

„Tapasztalataink szerint a minőségi sörfogyasztás iránt Magyarországon is egyre nagyobb igény mutatkozik és ez már az értékesített mennyiség növekedésén is jól látható – mondta Salamon György, a Belgaco Kft. sörszakértője. Az elmúlt 3 évben mind az árbevétel, mind pedig az értékesített sörök mennyisége több mint 80 százalékkal nőtt, ami mennyiség tekintetében 2016-ban több mint 4 000 hektoliter sört jelentett. A Belgaco Kft. küldetésének tekinti a hazai osztrák és német alapokon nyugvó sörfogyasztási szokások megváltoztatását. chimay_9.jpg

Emellett a minőségi borfogyasztók figyelmét is szeretnék felhívni a magas minőségű és akár közel azonos alkoholtartalmú belga sörökre. Ennek a törekvésnek egyik eszköze a belga sörvacsorák útnak indítása, amely egyedülálló módon ötvözi a gasztronómiát és a belga söröket. A többfogásos menü mindegyik fogása belga sör felhasználásával készül, egyedivé téve a fogások ízvilágát. A felszolgált sörök mellé hazai és nemzetközi sörszakértők rövid ismertetőit hallgathatják meg a vendégek az egész estét felölelő program során.”

Sörvacsorák 2017-ben
Februártól tematikus sörvacsorákkal és sörkóstolókkal várja a belga sörök és gasztronómia iránt érdeklődőket a Belga Sörmester. Minden hónapban más-más belga sörfőzde szakértője érkezik, hogy bemutassa az általa képviselt sörfőzde sörkülönlegességeit. A Duna-parti Matróz Kocsmában havi egy alkalommal megrendezésre kerülő sörvacsorák mellett sajtkóstolóval egybekötve már Budapest több pontján ismerkedhetnek meg a vendégek a belga sörök világával.
chimay_10.pngElsőként a Chimay sörfőzde képviselője érkezik februárban több alkalommal hazánkba, hogy bemutassa a főzde egyedülálló Trappista söreit és sajtjait. A februári sör és sajtkóstolók során a vendégek végigkóstolhatják a teljes Chimay sörpalettát és a sörök mellé eredeti Chimay Trappista sajtokat fogyaszthatnak. A Chimay hónap február 21-én hatfogásos sörvacsorával zárul a Duna-parti Matróz Kocsmában.
Márciusban a La Trappe, áprilisban a Huyghe (Delirium) sörfőzde szakemberei látogatnak Budapestre. A május hónap különlegesnek ígérkezik, mert ebben a hónapban 8. alkalommal kerül megrendezésre a Belga Sörfesztivál. A sörfogyasztóknak a nyári szünettel sem kell számolniuk, ugyanis a június hónapot a Du Bocq, a júliust a Dubuisson, míg az augusztust a Léfebvre sörei töltik meg izgalmas tartalommal. Szeptemberben a Corsendonké, októberben a Van Steenberge-é, majd novemberben pedig a Henricusé lesz a főszerep a Duna-parti Matróz Kocsmában, valamint a Söntésben.
A sör- és sajtkóstolók állandó helyszíne a Matróz Kocsma Söntése, ugyanakkor esetenként a Belvárosban több helyszín csatlakozik a programsorozathoz. Ezek a helyszínek és a kóstolók időpontja megtalálhatóak a Belga sörmester web és közösségi média oldalán. Az évet a karácsonyi sörök íz és gasztronómiai kavalkádja fogja zárni decemberben.

A Scourmont apátság és sörei (Chimay)
A belga sörfőző kolostorok egyike a francia határhoz közel található Chimay városka 1850-ben alapított Scourmont kolostora, amely igen kedvelt hétvégi kirándulóhely mind a belgák, mind a franciák körében. A táj szépségein kívül három „hasi öröm” is idecsábítja a látogatókat: az apátságban készített sajt és kenyér, valamint természetesen a városról elnevezett sör. 1862 óta ebből négyfélét főznek. Felbontás előtt régebben csak a koronazár színéről lehetett megkülönböztetni őket, de jó ideje már címkét is kapnak a palackok. A beltartalmat illetően a leggyengébb sör alkoholtartalma 4,7 % (aranyszínű kupak) – ezt korábban csak a kolostorban élő szerzetesek ihatták, illetve az apátság szomszédságában csapolták, 2013 óta azonban korlátozott mennyiségben kereskedelmi forgalomba is kerül. A 7%-os piros, a 8 %-os fehér, míg a legerősebb, a 9 %-os kék kupakkal van lezárva. A sörfőzde 150. születésnapjára készült egy alkalmi, 10%-os alkoholtartalmú Chimay 150 nevű speciális ale is.
chimay_8.JPGLegújabb sörük az először 2016-ban főzött, konyakos hordóban érlelt Chimay Grande Réserve Barrel Aged 10,5 % alkoholtartalmú. Eddig négy főzet készült ebből a sörből, a négy batch az érleléshez használt hordókba tér el egymástól. Trükkös módon ugyanis minden alkalommal 3-4 felé osztották az adott főzetet, és ezeket különböző használt és új – amerikai tölgy, francia tölgy, gesztenye – hordókba töltötték különböző arányban. Az érlelés végeztével pedig újraegyesítették a sört, és ezt palackozták. Így a különböző batch-ek íztérképe valamelyest eltér egymástól.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4012185220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása