Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Kis cseh sörszótár

2017. november 11. 15:55 - Zabhegyezgető

Mi van a címkén / itallapon?

A magyarországi sörisszák egy kedvelt, ha nem a legkedveltebb úti célja Csehország és az ottani sörfőzdék, sörözők. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a cseh kocsmai sörlapok, táblafeliratok, söröscímkék megértéséhez, mivel cseh barátaink – az angolszász és újhullámos sörtípusok kivételével – többnyire csak saját anyanyelvükön adják meg a legfontosabb ismérveket is.
p1010161.JPG

Következzenek hát a leggyakoribb sörös kifejezések:

Čepované pivo – csapolt sör

Černé pivo – fekete (barna) sör

Granát – bécsi láger jellegű, vöröses színű / félbarna sör

Kvasnicové pivo – szűretlen (szó szerint: élesztős) sör

Lahvové pivo – üveges sör

Ležák – 12–13 B°-os világos vagy barna alsóerjesztésű / láger sör

Nealkoholické pivo – alkoholmentes sör

Nefiltrované pivo – szűretlen sör

Pivo v plechovce – dobozos sör

Polotmavé pivo – félbarna sör

Prodej piva – söreladás (sörfőzdék oldalában ezt a feliratot érdemes keresni, ha palackozott sört szeretnénk vásárolni)

Pšeničné pivo – búzasör

Řezané pivo – rigó vagy vágott, vagyis fele részben világos, fele részben barna sör

Speciální pivo – általában testesebb, erősebb (14 B°-tól felfelé) sör

Spontánně kvašené pivo – spontán erjedésű sör

Švětlé pivo – világos sör

Svrchně kvašené pivo – felsőerjesztésű sör / ale

p1010130.JPGTankové pivo – „tankos sör”. A rendszer lényege, hogy nem a szokásos KEG-hordókba fejtik a sört, hanem tartálykocsikban szállítják a sörözőkbe, ahol 250, 500 vagy 1000 literes tartályokba fejtik át. Azonban nem egyszerű tartályról van szó, hanem tulajdonképpen egy „bag in box” rendszerről, vagyis a sörözői tartályba kerül egy steril, speciális anyagból készült erős „nájlonzacskó”, amit a tartálykocsiból pumpálnak tele. Csapoláskor a „zacskó” és a tartály fala közötti túlnyomás nyomja ki a sört a korsókba. Így sikerült elérni, hogy – az eddigi gyakorlattal ellentétben – sem levegő, sem szén-dioxid nem érintkezhet a (pasztörizálatlan) sörrel, így annak szén-dioxidtartalma is pontosan annyi marad, mint amennyit a sörgyárban „beletettek”. A tankokat 12-13°C-ra hűtött helyiségekben helyezik el, így csapoláskor már csak néhány fokot kell hűteni a sört. Ezek együttesen azt eredményezik, hogy az ebben a rendszerben szállított és csapolt sör minősége jó közelítéssel megegyezik a főzdeivel.

Tmavé pivo – barna sör

Tuplák – literes korsó

Vánoční ležák – karácsonyi sör

Velikonoční ležák – húsvéti sör

Výčepní pivo – könnyű, 8–10 B°-os sör

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr313236243

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjatok már inni 2017.11.13. 23:21:58

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Még november második hetében is vannak, kik szárazsággal üzennek az alkoholnak hadat, de nehogy már mi érezzük magunkat miattuk kellemetlenül. A Heti sajtó gyűjtőműfaj, és büszkén jelentjük, a gyűj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.11.12. 04:00:38

A rigó =/= vágott sörrel.

n3spr3ss0 2017.11.13. 12:04:32

Gyerekkoromban Csehszlovákiában a szlovák részen kétféle sör volt.A nyolcvanas /fillér/, meg az egyes/korona/. Ez a hatvanas évek elején volt.