Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Sajt és sör, a nyerő páros

2019. február 12. 16:14 - Zabhegyezgető

A sörforradalom széles sörválasztéka nem egy szakembert és amatőr gasztronautát győzött meg arról, hogy a sajt-sör párosítások sok esetben jobban működnek, mint a sokáig evidenciaként kezelt sajt és bor párok. Arról, hogy mindez nem csupán elmélet, február 13. szerdától Ogre bácsi sörözőjében is meggyőződhetünk, ahol kéthetes váltásokkal a Szent András Sörfőzde és a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúra hét különböző sajt és sör párosítását kóstolhatjuk.

chimay_9.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mit isznak a csehek a sör mellé?

2019. január 31. 15:21 - Zabhegyezgető

Van az úgy, amikor követ kell dobni az állóvízbe, fellazítani a sörök közötti teret, néhány sör után leküldeni egy felest. Magyarországon a sör-Unicum kombó a leginkább bevált, és talán leggyakoribb párosítás, de mit isznak a csehek, ha össze akarják kapatni a sört?

Csehországban alapvetően különbséget tesznek a sört inni és a sörözni kifejezések között. Sört inni, valami olyasmi, hogy most sietek, nem érek rá, nem iszom meg csak két-három korsó sört. Viszont ha leülök a baráti társasággal sörözni, akkor minimum négy, de inkább több korsóval is iszom az est során. Ilyenkor jól jön a sörök között egy kis folyékony sörkorcsolya. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy minden korsó sör mellé inni kellene valami töményebbet, mert annak nagyon csúnya vége lehet. A lapunknak nevük elhallgatását kérő szakértők véleménye szerint minden ötödik sör után javasolható egy kör valami.
img_20180923_143724.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Milyen sört főzzenek Pilsenben?

2019. január 15. 19:04 - Zabhegyezgető

A kicsinek egyáltalán nem mondható csehországi Pilsner Urquell sörfőzde – amelyhez a névadó márkán túl többek között olyan sörök is tartoznak, mint a Gambrinus, a Velkopopovický Kozel, a Radegast vagy a Master – meglehetősen jól kezeli a sörforradalom kihívásait. Túl azon, hogy már több, mint tíz éve megcsinálta a saját top-márkáját, a Mastert, immáron bő három évvel ezelőtt útjára indította Volba Sládků nevű programját.
fb-odkaz-volba-sladku-01.png

Tovább
Szólj hozzá!

Önsorsrontó cseh sörgyárak

2019. január 10. 18:13 - Zabhegyezgető

Szösszenetposzt

Nap mint nap közhelyként hangoztatjuk, hogy Csehország sörnagyhatalom. És ez így is van, hiszen Csehország több sörös toplistának is vezetője, Európa egyik legjelentősebb sörexportőre. A „cseh sör” egyfajta márkavédjegy is lett az elmúlt fél évszázadban, sokak számára a „jó (és olcsó) sör” szinonimája, ami ráadásul egy kicsit a miénk is, hiszen 1990 előtt – az akkori kétpólusú világrendben – legalább azzal vigasztalhattuk magunkat, hogy a világ legjobb lágersörei a mi „táborunkban” vannak. Persze Csehszlovákiának is jól jött a kemény valutaként is használható Pilsner Urquell, Staropramen, Budvar és társaik.

eggenberg2.JPG

Tovább
5 komment

Sörgeometria és terroir – sörtípusok

2018. október 15. 10:11 - Zabhegyezgető

Sörfilozófiai poszt

Az úgynevezett sörforradalom elsődleges kiváltó oka a jó és változatos sör iránti igény volt. Nem véletlenül kezdődött az egész rebellió az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az 1960–1970-es években sem jók, sem változatosak nem voltak a sörök, csak szimplán korrektek és egyben végtelenül unalmasak. Nem csoda tehát, hogy a sörforradalom első harminc évét Európában szinte észre sem vették, hiszen ez volt az az időszak, amikor Amerikában megtanultak jó sört főzni, és szép sorban végigvették a tradicionális sörtípusokat. Európa akkor figyelt fel Amerikára, az újvilági kisüzemi vagy kézműves sörökre, amikor ott áttörték az európai sörfőzők által addig gránitszilárdságúnak hitt típushatárokat. De vajon lehet-e forradalmian új – és időtálló – sörtípusokat kitalálni, vagy csak a régieket tuningoljuk, és a skálát finomítgatjuk?

p1030954.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Dobozos világos sörök tesztje

2018. július 22. 20:58 - Zabhegyezgető

Harakiriposzt

A NÉBIH a fogyasztói tudatosságot erősítő, Szupermenta projektjének keretében dobozos világos söröket tesztelt a közelmúltban. Az eredményen nem kevesen borultak ki, többek között én is. Pedig én még ott is voltam az érzékszervi teszten, miután betrollkodtam magam az eseményre.

Hogy kerültem oda?
Május vége felé belefutottam a Facebookon a Szupermentának egyik posztjába, amelyben felkérték a fogyasztókat, hogy legyenek szívesek két húszas listából kiválasztani, melyik legyen az a tíz-tíz dobozos sör (világos és minőségi világos), amelyiket részletes laborvizsgálatnak, illetve érzékszervi tesztnek vetnek alá. Én persze rögtön bekommenteltem, hogy „mi az a világos és minőségi sör?” Mert ugye az így eléggé tág, és nehezen megfogható fogalomkör, különösen a minőségi oldala, meg hát „a világos söröket” sem lehet csak úgy egy kalap alá venni. Ebből azután kialakult egy kis levelezés, aminek a végén megkérdezték, lenne-e kedvem laikusként részt venni az érzékszervi teszten. Persze rögtön rávágtam az igent, mert mindig is kíváncsi voltam, hogy jönnek ki az időnként eléggé furcsa teszteredmények. Tapasztalatposzt következik, nem lesz túl rövid.

dobozos.jpgA kép csak illusztráció

Tovább
Szólj hozzá!

Pilseni, de nem „az a” pilseni

2018. június 21. 14:04 - Zabhegyezgető

Pivovar Raven

Egyes turisztikai felmérések szerint, ha Csehország szóba kerül, az első három dolog között, ami az embereknek az eszébe villan, biztosan ott szerepel a sör. Ha sörkedvelő az illető, akkor jó eséllyel ez egy világos lágersör, leginkább egy pilseni. Ez jól mutatja azt is, hogy a „cseh sör” fogalma alatt a döntő többség még mindig a lágereket érti, és eléggé mereven elzárkózik az angolszász sörtípusoktól az úgynevezett újhullámos, multikult söröktől.

A sörfőzdék és sörfőzők azonban Csehországban sem hagyhatják figyelmen kívül a piaci igényeket, és ha csak az utóbbi 8–10 évben is, de egyre több cseh sörfőzde állt neki felsőerjesztésű söröket (is) készíteni. Közöttük néhány több százezer hektoliter/év kapacitású sörgyár is, ezek termékei – nem igazán tudni, hogy miért – ritkán emelkednek felül az erősen közepes minőségi szinten. A cseh felsőerjesztésű sörök topligájába olyan kis főzdék tartoznak, amelyeket eredetileg is ilyen sörök főzésének szándékával hoztak létre. Ezek egyike a plzeňi Raven Sörfőzde.
p1030880.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Hordárok söre

2018. március 17. 13:07 - Zabhegyezgető

... a porter

A legendák szerint a porter a 18. századi Londonban egy sajátos sörmixből született, és egy Ralph Harwood nevű sörfőző főzte először.

Állítólag azokban az időkben alapvetően háromféle sört lehetett kapni London kocsmáiban, pale ale-t, fiatal brown-ale-t és érlelt brown ale-t. Ezek minőségben, testességben, alkoholtartalomban – és természetesen árban is – különböztek egymástól, ráadásul az érlelt brown ale-ből (a hosszabb érlelési időből eredően) viszonylag kevés is volt, ezért eléggé drágán adták.

img207.jpgA piac környéki kocsmák úri közönségének, a hordárok (porterek) eszén azonban nem lehetett túljárni, ők – hogy ártson is, de ne kerüljön túl sokba – előszeretettel keverték össze a háromféle sört, amit three threats, entire butt vagy egyszerűen csak entire névvel illetettek. Elkerülendő ezt a pancsolást, a Bell Brewhouse nevű fogadó sörfőzőmestere Ralph Harwood 1722-ben egy olyan sört kísérletezett ki, amelyik ízében, jellegében ehhez a keverékhez hasonlított. Azt, hogy ez a sör akkoriban mennyire nem számított önálló sörtípusnak, jelzi az is, hogy bár ezt követően az irodalmi nyelvben már megjelent a porter, mint népszerű sör, Anglia egyik legrégebbi, 1735-ös kiadású sörfőzési tankönyve még csak említést sem tesz róla. A leírások szerint ez egy sötét, testes, de nem kifejezetten magas alkoholtartalmú sör volt, bár 5-6 százalékos értékével mindenképp meghaladta az akkori sörök szokásosan 3-4 százalékos alkoholtartalmát.
Mindenesetre a 18. század végére, 19. század elejére a porter a legnépszerűbb sörtípussá vált Londonban. Minden bizonnyal hozzájárult ehhez az is, hogy ekkor már dübörgött az ipari forradalom, és kialakulóban volt a nagyipari sörgyártás is. A sörfőzdék egymásra licitáltak azzal, hogy melyiküknek vannak nagyobb porter-érlelő hordói. Mígnem a versengésnek egy tragikomikus baleset vetett véget 1814-ben: a Horse Shoe nevű sörfőzdében elpattant egy porterhordó, a kizúduló sör pedig szökőárként törte össze a többit, a berendezést és magát az épületet is. A baleset következtében – sérülések, fulladás, részegség – nyolcan vesztették életüket, és lerészegedett a fél kerület.
founders_porter.jpgA porter népszerűsége a 20. századra megkopott, az 1960-as évek elejére pedig lényegében kihalt a sörtípus, húsz év elteltével élesztették újjá, manapság másodvirágzását éli. Ráadásul az elmúlt évtizedek sörforradalomként ismert jelensége alaposan feltágította a stílus határait, így az alapverziókon túl számos porter-parafrázissal találkozhatunk a sörözőkben és sörboltokban. (Az általában a porterekhez sorolt balti porter pedig egy sajátos kelet-európai porterutánzat.)
Ételajánlat: sült (barbecue) húsok, füstölt húsok, kolbászok, Gruyčre sajt, pörkölt mogyoró, csokoládés-karamelles desszertek.

Szólj hozzá!