Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Do it Yourself

2020. június 05. 10:09 - Zabhegyezgető

avagy a házibor-készítés rejtelmei

Magyarország évszázadok óta híres borok termőhelye. Talán nincs is a világnak olyan szeglete ahol ne hallottak volna legalább a Tokaji aszúról, az Egri bikavérről, avagy a Badacsonyi szürkebarátról. Most azonban egy igazi hungarikumról lesz szó.

Mert kit érdekel a külföld, amikor van egy olyan borunk, amit mindenki ismer, és amihez – csakúgy mint a focihoz – mindenki ért is, és amit nagyon sokan készítenek. Ez a bor – de talán már ki is találták – „a házibor".
A házibor szabatos leírását és gyártástechnológiáját eddig még senki sem készítette el, így én most teszek kísérletet erre. Egyszer, talán egy hiteles fordítás közvetítésével, a francia, olasz, vagy spanyol bortermelők is felfogják mibenlétét, lényegét, és sikerre viszik saját országukban.
degustation_gravure_xviii.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: szüret bor házibor

Vírusmarketing

2020. május 21. 14:38 - Zabhegyezgető

Szösszenetposzt

A napokban többen a szívükhöz kaptak egy sokkoló videó és néhány fotó láttán, amelyeken a Starobrno sörgyárban épp 14 ezer liter sört engednek a lefolyóba. Legyen számukra vigasz, hogy bármennyire is szörnyű látvány, az már lejárt szavatosságú sör volt, amit a sörgyár gyűjtött vissza a sörözőkből, ahol a vírushelyzet miatt nem tudták értékesíteni azt.

celnici-likvidace-piva-678x381.jpg

Fotó: Celní úřad JMk

Tovább
Szólj hozzá!

Uraim, a hordó nem áll meg!

2019. szeptember 13. 16:38 - Zabhegyezgető

Sörmentén a hordóérlelésről

Az elmúlt évtizedek sörforradalma – számos újdonság mellett – rengeteg olyan régi technikát, technológiát hozott vissza, ami a 20. század nagyipari sörgyártásában jórészt feledésbe merült. Egyik ilyen technológia a kézműves / craft sörfőzdékben újraértelmezett fahordós érlelés, ami újabb dimenziót nyitott a sörök világába.

 Voltaképp semmi meglepő nincs abban, hogy a kisüzemi sörfőzőknek eszükbe jutott a fahordó, hiszen az elmúlt másfél-két évezredben – leszámítva az utóbbi száz évet – a fából készült hordók voltak a folyadékok általános tároló és szállító edényei, a korábban használt bőrtömlők és agyagedények után. Fahordókban tárolták a vizet, a bort, a sört és egyéb italokat, az olajat stb. A legfőbb elvárás a hordókkal szemben sokáig az volt, hogy megőrizze és megvédje a tárolt dolgokat a külső hatásoktól, nem volt szándék, hogy a fa saját ízt adjon a benne tartott folyadéknak.
barrel_room_reduced.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Sajt és sör, a nyerő páros

2019. február 12. 16:14 - Zabhegyezgető

A sörforradalom széles sörválasztéka nem egy szakembert és amatőr gasztronautát győzött meg arról, hogy a sajt-sör párosítások sok esetben jobban működnek, mint a sokáig evidenciaként kezelt sajt és bor párok. Arról, hogy mindez nem csupán elmélet, február 13. szerdától Ogre bácsi sörözőjében is meggyőződhetünk, ahol kéthetes váltásokkal a Szent András Sörfőzde és a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúra hét különböző sajt és sör párosítását kóstolhatjuk.

chimay_9.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mit isznak a csehek a sör mellé?

2019. január 31. 15:21 - Zabhegyezgető

Van az úgy, amikor követ kell dobni az állóvízbe, fellazítani a sörök közötti teret, néhány sör után leküldeni egy felest. Magyarországon a sör-Unicum kombó a leginkább bevált, és talán leggyakoribb párosítás, de mit isznak a csehek, ha össze akarják kapatni a sört?

Csehországban alapvetően különbséget tesznek a sört inni és a sörözni kifejezések között. Sört inni, valami olyasmi, hogy most sietek, nem érek rá, nem iszom meg csak két-három korsó sört. Viszont ha leülök a baráti társasággal sörözni, akkor minimum négy, de inkább több korsóval is iszom az est során. Ilyenkor jól jön a sörök között egy kis folyékony sörkorcsolya. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy minden korsó sör mellé inni kellene valami töményebbet, mert annak nagyon csúnya vége lehet. A lapunknak nevük elhallgatását kérő szakértők véleménye szerint minden ötödik sör után javasolható egy kör valami.
img_20180923_143724.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Milyen sört főzzenek Pilsenben?

2019. január 15. 19:04 - Zabhegyezgető

A kicsinek egyáltalán nem mondható csehországi Pilsner Urquell sörfőzde – amelyhez a névadó márkán túl többek között olyan sörök is tartoznak, mint a Gambrinus, a Velkopopovický Kozel, a Radegast vagy a Master – meglehetősen jól kezeli a sörforradalom kihívásait. Túl azon, hogy már több, mint tíz éve megcsinálta a saját top-márkáját, a Mastert, immáron bő három évvel ezelőtt útjára indította Volba Sládků nevű programját.
fb-odkaz-volba-sladku-01.png

Tovább
Szólj hozzá!

Önsorsrontó cseh sörgyárak

2019. január 10. 18:13 - Zabhegyezgető

Szösszenetposzt

Nap mint nap közhelyként hangoztatjuk, hogy Csehország sörnagyhatalom. És ez így is van, hiszen Csehország több sörös toplistának is vezetője, Európa egyik legjelentősebb sörexportőre. A „cseh sör” egyfajta márkavédjegy is lett az elmúlt fél évszázadban, sokak számára a „jó (és olcsó) sör” szinonimája, ami ráadásul egy kicsit a miénk is, hiszen 1990 előtt – az akkori kétpólusú világrendben – legalább azzal vigasztalhattuk magunkat, hogy a világ legjobb lágersörei a mi „táborunkban” vannak. Persze Csehszlovákiának is jól jött a kemény valutaként is használható Pilsner Urquell, Staropramen, Budvar és társaik.

eggenberg2.JPG

Tovább
5 komment

Sörgeometria és terroir – sörtípusok

2018. október 15. 10:11 - Zabhegyezgető

Sörfilozófiai poszt

Az úgynevezett sörforradalom elsődleges kiváltó oka a jó és változatos sör iránti igény volt. Nem véletlenül kezdődött az egész rebellió az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az 1960–1970-es években sem jók, sem változatosak nem voltak a sörök, csak szimplán korrektek és egyben végtelenül unalmasak. Nem csoda tehát, hogy a sörforradalom első harminc évét Európában szinte észre sem vették, hiszen ez volt az az időszak, amikor Amerikában megtanultak jó sört főzni, és szép sorban végigvették a tradicionális sörtípusokat. Európa akkor figyelt fel Amerikára, az újvilági kisüzemi vagy kézműves sörökre, amikor ott áttörték az európai sörfőzők által addig gránitszilárdságúnak hitt típushatárokat. De vajon lehet-e forradalmian új – és időtálló – sörtípusokat kitalálni, vagy csak a régieket tuningoljuk, és a skálát finomítgatjuk?

p1030954.JPG

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása