Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Sörverseny Miskolcon

2016. április 08. 13:03 - Zabhegyezgető

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete húsz éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. Az első megmérettetéseken jellemzően negyvennél kevesebb sört neveztek három kategóriába a sörfőzdék, 2012-ben azonban már hatvanhat, két évvel később pedig közel kilencven nevezés érkezett öt kategóriába.

Ezen a két legutóbbi versenyen már egyértelműen lehetett érezni az Amerikai Egyesült Államokból kiindult sörforradalom hatását, nem csak több, hanem többféle sörrel is jelentkeztek a versenyzők. Épp ezért a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete – felismerve a változtatás szükségességét – a 2016-os versenyt már a BJCP* (2008) típusbesorolásai alapján hirdette meg.

A versenyre idén minden eddiginél több, százhatvan feletti nevezés érkezett, nemcsak Magyarországról, hanem Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és Csehországból is. Külön érdekesség, hogy az idén hazai nagy sörgyár is beszáll a versenybe. A BJCP (2008) 24 fő, és ezeken belül több altípust különböztet meg. A kisüzemi sörfőzés változatosságát szépen illusztrálja, hogy ezek közül 21 fő- és 45 alkategóriába érkezett nevezés. Legtöbb az utóbbi évek kedvenc típusába, az IPA-ba, de szép számmal lesznek búzasörök, porterek és pilsenik is.
imgp0580_1024x683.jpg


A bírálatot 35-36 fős zsűri – hat csoportra osztva – fogja végezni. Az értékelés és a pontozás némileg eltér a BJCP rendszerétől, az elérhető maximális pontszám 20. A legalább 17 pontot elérő sörök arany-, a 14-et ezüst-, a 11-et elérők pedig bronzérmet kapnak. Tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a kategória legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes söre kap.
A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak azt, hogy melyik kategóriába nevezték. Ezért is fontos, hogy a sörfőzdék a megfelelő kategóriába nevezzék a söreiket, mert legyen az bármennyire is jó, ha nem felel meg az adott típus jellemzőinek, a zsűrinek kötelezően hátra kell sorolnia azt.


* A BJCP (Beer Judge Certification Program) az amerikai homebrewerek által kidolgozott típusbesorolási és bírálati rendszer, amely alapján az elmúlt közel harminc évben világszerte már körülbelül 6000 hivatalos nemzetközi versenyt rendeztek, többek között a magyar házisörfőzők egyesületének nemzetközi versenyeit is. A versenypontozásokban közös, hogy súlyozottan veszik figyelembe az ízre és illatra adott pontokat.
A BJCP 2008-as verziója 24 fő-, és azokon belül 2-6 alkategóriába sorolja a söröket. A bírálat fő szempontja az, mennyire felel meg az adott sör a nevezett kategóriájának. Minden egyes (al)kategóriához tartozik egy típusleíró lap, ami a bírálati szempontok szerint leírja a típus jellemzőit. Milyen illatok, ízek fordulhatnak elő, mi az, aminek lennie kell a sörben és mi számít kifejezetten ízhibának stb. 2015-ben a BJCP új táblázatot adott ki, tovább finomítva a típusfelosztást.

A verseny időpontja: 2016. április 13. 9:00
Helyszíne: 3530 Miskolc, Rákóczi F. u. 2., Miskolci Galéria

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr558579132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása