Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Milyen sört főzzenek Pilsenben?

2019. január 15. 19:04 - Zabhegyezgető

A kicsinek egyáltalán nem mondható csehországi Pilsner Urquell sörfőzde – amelyhez a névadó márkán túl többek között olyan sörök is tartoznak, mint a Gambrinus, a Velkopopovický Kozel, a Radegast vagy a Master – meglehetősen jól kezeli a sörforradalom kihívásait. Túl azon, hogy már több, mint tíz éve megcsinálta a saját top-márkáját, a Mastert, immáron bő három évvel ezelőtt útjára indította Volba Sládků nevű programját.
fb-odkaz-volba-sladku-01.png

Volba Sládků magyarul azt jelenti, hogy a sörfőző választása vagy talán inkább ajánlata. Valami olyasmi ez, mint a séf ajánlata az étteremben, ami nincs az étlapon, csak krétával írják fel a fekete táblára. Csak itt épp havi ajánlatról van szó, a Volba Sládků logóval ellátott poharakba ugyanis havonta más és más sör kerül a Pilsner Urquellhez tartozó márkák közül. És nem ám a megszokott alapsörök, hanem mindig van bennük valami „csavar”. Legegyszerűbb esetben egy hidegkomlózott Radegast, vagy egy plusz komlóval feltuningolt Gambrinus kerül sorra, de sokkal gyakrabban készül olyan sör, ami egyébként nem szerepel a főzdék szortimentjében, például könnyed nyári ale-ek, vagy akár karakteres fekete IPA is.
Leggyakrabban a Master logót láthatjuk még a tájékoztató anyagokon, hiszen ez az a márka, amelyikkel a legnagyobb mozgástere van sörgyárnak. Magával a Pilsner Urquell-lel nem is „játszanak”, az évente csak egyszer, mindig októberben – a sörfőzés megkezdésének évfordulóján – kerül sorra, és annyi benne a kunszt, hogy ebben a hónapban szűretlenül kerül a projekthez csatlakozott sörözőkbe.
A Volba Sládků a kisüzemi főzdékkel is jó kapcsolatokat ápol, ennek egyik kézzelfogható bizonyítéka a tavaly októberi První (Első) nevű sör, ami a Pilsner Urquell, és a Pivovar Matuška kollab söre volt.
Egy fokkal talán még érdekesebb – legalábbis a sztori szempontjából – az idén júniusi főzésre tervezett sör, aminek főbb paramétereit a legfőbb zsűri, a fogyasztók határozhatják meg egy online szavazólap kitöltésével. Szavazni januárban lehet, majd – az ígéretek szerint – ugyanitt követhetjük a készülő sör útját, néhány szerencsés tippelő pedig a sörgyárba is eljuthat.

Szóval, milyen sör főzzenek júniusban Pilsenben? Itt lehet szavazni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr5014565124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása