Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Jótékony játszma a Hilltopnál

2016. augusztus 05. 09:35 - Zabhegyezgető

Szeretjük a jó borokat, a szép borvidékeket, és azt, ha klassz dolgok történnek a pincészetek háza táján. A neszmélyi Hilltop borászat és a Remény Kis Emberei Alapítvány legújabb, jótékony célú kezdeményezése pont ilyen örömteli esemény. Összefogásukkal most öt, kárpát-medencei gyermekotthonokban felnőtt fiatalember kapott fedelet a feje fölé a kesztölci Remény Házában, és egyben munkát a Hilltop neszmélyi birtokán.

Közismert az a súlyos probléma, hogy az állami-intézeti struktúrákból kikerülő fiatalok egyik pillanatról a másikra a semmibe zuhannak, támogatásuk megszűnésével elveszítik az esélyt a normális életre, munkára, lakhatásra. Az is ismert jelenség, hogy országszerte növekszik a munkaerőhiány, ami a szőlő-bor ágazatot már jó pár éve különösen sújtja: a fiatalok nem igazán törik magukat, hogy az agráriumban szorgoskodjanak, miközben egyre fogy azoknak az idősebbeknek a száma, akik ma még nagy szakértelemmel metszenek-szüretelnek.  
A Kamocsay Ákos nevével fémjelzett Hilltop Borászat és a Remény Kis Emberei Alapítvány nemrégiben indult közös projektje mindkét problémára választ kínál: az alapítványt megálmodó Szűcs Balázs atya kezdeményezésére megnyitották Kesztölcön a Remény Házát, ahol öt, kárpát-medencei gyermekotthonokból kikerült fiatal kapott fedelet a feje fölé, és ezzel együtt munkát a borászat neszmélyi birtokán. 13432141_1338786309482417_8817338554509902658_n.jpg


A jótékony célra a Hilltop ajánlotta fel egykori irodaépületét, amelynek átalakítása és teljes berendezése önkéntesek munkájával, adományokból valósulhatott meg. A Remény Háza lakói a megnyitó napján még pingpongasztalt, a munkába járáshoz pedig kerékpárokat is kaptak. A fiatalembereket a borászatnál Szabó János, a kesztölci szőlészeti telep vezetője vette a szárnyai alá, ő irányítja a csapatot a sokszor embert próbáló mezőgazdasági munkában.
hilltop-sajto-normal-2.jpgValójában egy egész közösség mozdult meg a fiatalokért, akik az összefogásnak köszönhetően arra is lehetőséget kapnak, hogy szakképesítést vagy jogosítványt szerezzenek, megtanuljanak háztartást vezetni, és olyan programokon vegyenek részt, amelyek a közösség részévé avatják őket. Azzal, hogy a Hilltop tervezhető munkalehetőséget és szakmát biztosít nekik, esélyt kapnak a társadalomba való beilleszkedésre, a boldogulásra – miközben a pincészet stabil munkaerőként számíthat rájuk.
A játékelmélet win winnek nevezi az olyan játszmát, ahol mindenki nyer. A neszmélyi Hilltop Borászat a rászoruló fiatalok támogatásával most a bor világában játszik egy olyan jótékony játszmát, amelyben minden résztvevő jól jár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr298946138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása