Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Saját desszerttel rukkolt elő a St. Andrea pincészet

2016. szeptember 28. 10:16 - Melita

A St. Andrea Szőlőbirtok gasztronómiai újdonsága, a Kedves névre keresztelt egyedi torta hétvégén debütált a pincészet egerszalóki Szőlőünnepén – és a szervezők szerint máris nagy sikert aratott. A desszertet Szó Gellért, az idei Magyarország tortáját megalkotó cukrászmester készítette a borászat 2014-es késői szüretelésű Kedves borához. A gyümölcsös, körtével és karamellizált dióval készült lisztmentes torta állandó szereplője lesz a St. Andrea kollekciónak.

Az új desszertet elsőként a sajtó képviselői ismerhették meg a Budapest Borfesztivál nyitónapján, a Budavári Palotában, míg a nagyközönség a szeptember 24-én rendezett Szőlőünnepen találkozhatott vele először. A St. Andrea torta szűk körű sajtóbemutatóján Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje (aki idén a Gault&Millau kalauztól „az év felfedezettje” címet kapta) gyakorlati bemutatót is tartott a borok és ételek párosításáról.
barna_adam.jpgAz ételeket Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje komponálta a borokhoz

Az újságírók a két borásszal, Lőrincz Györggyel és fiával, ifjabb Lőrincz Györggyel együtt ismerhették meg a pincészet új tételeit, a 2015-ös Rózsát, a 2015-ös Boldogságost, a 2014-es Áldást és a 2012-es Merengőt. Az elsőként kóstolt St. Andrea rozéhoz, a merlot, kékfrankos és pinot noir házasításából készült Rózsához Barna Ádám fügét és mangalicasonkát kínált. A következő tételt, az Egri Csillag kategóriába tartozó Boldogságost borjúszelet kísérte szőlővel és makadámdióval. Ezt a 2014-es vörös házasítás, az Áldás követte, amit füstölt teával és kökénnyel készült szarvassonkával kóstolhattak össze a vendégek. A két évig hordóban érlelt, elegáns, gyümölcsös Merengőhöz pedig csokoládémousse készült céklával, céklachipsszel és kakaóbabbal.
id_es_ifj_lorincz_gyorgy.jpgA két borász, apa és fia a kóstolón

Végül az ország tortáját megalkotó Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St. Andrea pincészet saját, körtével és karamellizált dióval készült lisztmentes desszertjét, amit az ifjabbik Lőrincz György 2014-es Kedves Késői Szüret bora inspirált. A hétvégén megrendezett, jazzkoncerttel, pinot noir vertikális kóstolóval is színesített St. Andrea Szőlőünnepen a több száz résztvevő számára az is kiderülhetett, hogy lehetséges az Egri borvidéken is hiteles, természetes édesbort készíteni.
szo_gellert_es_lorincz_gyorgy.jpgA Kedvest megalkotó cukrász, Szó Gellért és a borász, Lőrincz György

kedves_tortaval.jpgA két Kedves, a bor és a desszert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr3811748813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása