Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Temple Bar, Dublin

2016. november 24. 16:29 - Zabhegyezgető

Legendás kocsmák 3.

Sorozatunk harmadik részében Írország fővárosába, Dublinba kalandozunk el, meglátogatni az egyik leghíresebb ír kocsmát.

A Temple Bar az azonos nevű dublini negyed egyik legismertebb és legkedveltebb vendéglátóhelye. Nevét valószínűleg Sir William Temple után kapta, aki a Trinity College prépostja volt, s valahol itt állt a lakóháza 1609-től. Fia, Sir John Temple további telkeket vásárolva növelte a családi birtokot, így a telekkönyvi bejegyzések szerint már 1656-ban Temple Barnak nevezték a területet.
dublin_slide.jpg

Magát a pubot csak jóval később, 1840-ben építették, és fennmaradását paradox módon annak köszönheti, hogy a terület a 19. század végére fokozatosan leromlott, elértéktelenedett, és így kimaradt a nagy dublini ingatlanfejlesztésekből.
p1010844.JPGAz 1980-as években a városi közlekedési vállalat vásárolta meg a telkeket, amelyekre buszgarázst akart építtetni. A tervezés időszakára azonban kiadták bérbe a házakat, ahol galériák, művészeti üzletek, kávézók telepedtek meg, egyféle szórakoztató bohémnegyedet alkotva, ami pár éven belül komoly turisztikai vonzerővé vált, így a macskaköves kis utcák határolta terület egykettőre Dublin éjszakai életének centruma lett. Igazodva a kialakult helyzethez – mindenki legnagyobb örömére – a közlekedési cég elállt a tervétől, és másutt építette meg a buszpályaudvart, a Temple Bar pedig él és virágzik, egymást érik a pubok, kávézók és éttermek.
A 176 évvel ezelőtti nyitás óta természetesen nem csak a környezet, de maga a kocsma is változott, leginkább terjeszkedett. Kívülről nem is nagyon látszik, de már a szomszédos házak felé is kinyújtotta csápjait, és van egy nagyobbacska –  félig fedett – belső udvara is a dohányosoknak. Ha lehet hinni a(z egyik) bejáratnál elhelyezett táblának, a pubban és a kerthelyiségben egyszerre hatszázan is elférnek. Ottjártunkkor talán voltak is ennyien, ha nem többen – legalábbis mi úgy éreztük. Ehhez képest viszonylag gyorsan sörhöz lehet jutni a pultok és a sörcsapok valamelyikénél. Elnézve a tömeget, itt talán nem is működne a felszolgálós rendszer.

dublin_2.jpgAzt persze talán mondani sem kell, hogy hatkor már szól a(z élő) zene, és úgy általában mindenki egyre jobban érzi magát. Ebben talán némi szerepe lehet a Temple Bar itallapján sorakozó mintegy 450-féle ír, skót és amerikai whiskeynek és whiskynek is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr1711995726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása