Zabhegyező

Az élet vasárnapja

U Pinkasů, Prága

2016. december 10. 18:53 - Zabhegyezgető

Legendás kocsmák 4.

Sorozatunk aktuális részében visszakanyarodunk kocsmauniverzumunk origójába, Prágába.

Élt egyszer egy szegény szabólegény, Jacob Pinkas. A Dél-Csehországban született fiatalember egyszer csak gondolt egyet, és elment Prágába szerencsét próbálni. A szerencse a szorgos munka jutalmaként rövidesen egy gazdag polgár leányának a képében mosolygott rá. Sírig tartó szerelem és házasság lett a dologból, a hozomány része pedig egy sörkimérés is volt az Óvárosban.
Pinkas úr rögvest be is állt a sörcsap mögé, és az üzlet virágzásnak indult. Hamarosan nagyobb helyre kellett költöztetnie a kocsmahivatalt, így került jelenlegi helyére, a Vencel tér alsó végéhez közeli Ferences templom szomszédságába.
dscf4664.JPG

Az új üzlet megnyitásának ideje pedig épp egybeesett annak a törvénynek az eltörlésével, amelyik egészen addig tiltotta a városban a máshonnan származó sörök kimérését. Így Pinkas választása a működését 1842-ben megkezdő pilseni sörgyárra esett, és 1843. április 8-án ő volt az első, aki Pilser Urquell-t csapolt Prágában.
Halála után a Brabec família vásárolta meg a komplexumot, majd jött az államosítás, végül pedig a reprivatizáció.
Eközben a Pinkasz végig a prágaiak (és a turisták) egyik kedvenc helye maradt. Földszinti termeibe már reggel 6.45-kor bebocsáttatást lehetett nyerni egy csészényi guláš és egy(-két) korsó sör elfogyasztására. Nem mellékesen a nyitás időpontja ideálisan csatlakozott a Budapestről este 10 körül induló vonat prágai érkezéséhez. Kis séta a Vencel tér felső végéről, és kezdődhetett a sörtúra. Az emeleti szobákat délben nyitották meg.
dscf4663.JPG2001. és 2004. között egy teljes rekonstrukción esett át a vendéglátóhely, tovább bővítették, és immár a pincében is lehet sörözni estétől hajnali négyig. Vagyis egykor a Pinkaszban lehetett kezdeni a napot, most pedig ott lehet befejezni.
Sajnos azonban a varázsa, az egyénisége mára elveszett, egyike lett Prága útikönyvekben jegyzett kocsmáinak. Már nem a jómunkásembereket és kishivatalnokokat szolgálja, hanem a turistákat. Némileg vigasztaló, hogy legalább a tankból csapolt pilseni kifogástalan. Jó hogy van, de a klasszikus kiskocsmák hangulatát itt már hiába keressük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8012039007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása