Amint azt már előző posztunkban is jeleztük, a sör és gasztronómia jegyében tartottak Kocsmavacsorát múlt hét pénteken és szombaton a Hotel Gellért sörözőjében. Az esemény az Indoor Sörfesztivál kísérőrendezvénye volt, és a hazai sörforradalom élcsapatát képviselő kocsmák kedvenc söreire épült.
A koncepció a következő volt: az Élesztős csapat által üzemeltetett kocsmák – az Élesztő, az Importer, a Léhűtő és a Marionett – valamint a házigazda Gellért Söröző & Brasserie delegál egy-egy sört, amihez a Butcher's Kitchen – A Hentes konyhája séfje, Csonka Zsolt és a Gellért Söröző séfje, Frideczky András közösen készítik el a hozzáillő ételeket. A söröket Pandula Richárd, az Élesztő üzletvezetője, nem mellékesen pedig a Brewdapest Brewers sörfőző formáció tagja válogatta össze.
Pénteken nem tudom mennyien gyűltek össze, szombat este kis jóindulattal telt ház volt, ránézésre legalább ötvenen foglaltak helyet az asztalok körül. Mire a mindenhonnan elkésők is megérkeztek, én már szerencsésen túl voltam a welcome drinken, ami a menükártyán jelzettől eltérőn nem a Big Foot ale-je volt, hanem a Propaganda. Kaptam is gyorsan egy másikat, úgyhogy egész jól indult a vacsora.
A menü a következő volt:
Léhűtő
Házi csirkemájas
lencsesaláta, marinált retek, konfitált fokhagyma, friss kenyér
Giorgio by Gellért – Bigfoot Sörfőzde Ale 5,2%
Sörkorcsolyának is kiváló klasszikus kezdőfogás, hozta az elvárt szintet. Talán a lencsesalátát elhagytam volna, a dekoráción túl sok funkcióját nem láttam. A Big Foot söre el volt vele, érdemes lenne más sörrel is kipróbálni.
Importer
Savanyú malacragu leves
burgonyagombóc, gyöngyhagyma, uborka
Crate Brewery London – Crate Sour Beer 4,6%
Jól sikerült leves, a burgonyagombóc ötletes. Utólag – az ételsor ismeretében – egy kicsit nagy volt az adag, és bármekkora szentségtörés, én nem ide tettem volna a sorban. Az amúgy is savanykás ízhatású levesre a Crate Sour-ja még rátett egy szívlapáttal, ami többeket láthatóan lesokkolt, legtöbben ezt a sört hagyták a pohárban. Hiába állítják, hogy a jelen nagy divatja a sour beer, ebből nem lesz akkora hipe, mint mondjuk az IPA-ból lett.
Marionett
Enyhén füstölt makréla
langyos cékla, gribiche saláta
Brewdapest Brewers – First Act American Pale Ale 5,3%
Az est legjobb fogása. Tökéletesen elkészített hal, mennyiségben és arányában is eltalált gribiche salátával (majonézes-fűszeres tojássaláta), a sör is pompásan illett hozzá. Kompakt fogás, bárhol fel lehetne venni az étlapra.
Élesztő
Pastrami
melegen füstölt marhahús, lilakáposzta-krém, savanyított mustármag, parázsburgonya
Brewdapest Brewers – Zodiak Red Rye India Pale ale 6,5%
Körülbelül háromnegyed tíz lehetett, amikor érkezett a pastrami parafrázis. A melegen füstölt marhahús körülbelül másfél centis, húsz dekás szelet formájában képviselte magát, ami az éjszakai álmatlanul forgolódás baljós árnyát vetítette előre. A hús maga tökéletes, és kifejezetten finom volt, de egy ilyen ételsorban és a napnak ezen idejében merényletszerűen sok volt. Sokkal inkább el tudtam volna képzelni 3-4 milliméternyi vastagságú szeletet ebből a markáns ízvilágú húsból.
Másrészt a két füstölt fogás egymás után nem biztos, hogy szerencsés. Talán a kettő közzé kellett volna tenni a levest? A sörről sem megfeledkezve, a rozsos IPA jól ment hozzá, lecsúszott volna még egy pohárral.
Gellért Söröző
Mogyorós sörpite
mogyorómousse, sörhab, fekete sörsorbet
Élesztő Sörműhely – Black Mamma Coffee Stout 6%
A desszertebe nem tudnék belekötni, így hát nem is teszem, hasonlóan a halas fogáshoz kerek egész volt, szépen zárta a menüsort. A Black Mammában most egy kicsit erősnek éreztem a kávés savasságot, de lehet, hogy ezt már csak a fáradtságom generálta, mert egyébként kifejezetten kedvelem ezt a sört.
Összességében egy színvonalas sörvacsorán vettem részt, amelyen itt-ott még lehetne csiszolgatni, esetleg kipróbálni más söröket is, de ha az év minden hetére jutna az országban valahol legalább egy ilyen sör- és menüsor, akkor már egészen jól állnánk.