Zabhegyező

Az élet vasárnapja

A sör fagyos lelke

2017. október 26. 18:45 - Zabhegyezgető

Egy legenda szerint az eisbock, vagyis a jeges baksör úgy keletkezett, hogy a feledékeny inasok elfelejtettek bevinni egy hordó sört a főzde udvaráról, így az szétfagyott az éjszakai hidegben. A dühös sörfőzőmester mérgében arra utasította a mihaszna inasokat, hogy büntetésképp igyák ki a jégkristályok között megmaradt, koncentrálódott sörlevet, legyen nekik is legalább egy kicsit rossz.

Az inasok ellenben egy cseppet sem lettek rosszul, sőt végigröhigcsélték és dülöngélték a következő pár órát, ugyanis sikeresen berúgtak az alkoholban feldúsult maradék sörtől.
A kifagyasztásos technológiát azóta is használják a sörfőzők, ha extrém magas alkoholtartalmat szeretnének elérni. A módszer persze finomodott, és egyéb trükköket is bevetnek, de a lényeg, a víz mikrokristályos kifagyasztása maradt. Talán 5-6 évvel ezelőtt volt ez nagy téma sörös berkekben, hiszen a skót Brewdog és a német Schorschbräu valóságos párbajt vívtak ezen a fronton, és felváltva orozták el egymástól a legerősebb sör címeket. A Brewdog a The end of historyval 55%-nál szállt ki a versenyből, a Schorschbräu persze nem bírta ki, hogy ne egy 57,7 százalékos sörrel fejezze be (Finis Coronat Opus).
cryo.jpg

Azt persze mondanunk sem kell, hogy ma már ez a rekord is a múlté, a jelenlegi legerősebb, 67,5% alkoholtartalmú sört egy szintén skót főzde, a Brewmeister főzi és fagyasztja. (Zárójelben megjegyezve, egy holland főzde eljutott már a 70%-ig is, ők azonban már be is zártak.)

Mindezen kissé hosszas bevezető után következzen a jóval rövidebb lényeg, a cseh budějovicei Budvar is innovációba fogott, és megcsinálta a saját kifagyasztásos sörét, a Budvar Cryo-t. Az alapsört ők 200 napig kondicionálják a sörfőzdében, majd speciális, 1,5 literes – koronazárral lezárt – palackokba töltik, és a néhány arra érdemes sörözőbe szállítják, ahol -18 °C hűtőkbe teszik, és minimum 24, optimálisan 48 óráig tárolják.
A mélyhűtőből egyenesen a vendég asztalához viszik a fagyos palackot, és egy erre dizájnolt szerkezetre szerelik némi ceremónia kíséretében, amiből végül maga a vendég csapolhatja meg a „sör lelkét”. Egy-egy palackból 3–3,5 dl, körülbelül 21% alkoholtartalmú esszencia nyerhető.
Az installálás és a csapolás az alábbi videón tekinthető meg.
A móka ára a budějovicei Másné krámy (Mészárszék) nevű sörözőben 290 korona, vagyis körülbelül 3500 forint.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr3413092590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beszédközpont jelentkezz! 2017.10.30. 13:12:41

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Mi mindenre jó az alkohol? A Heti sajtó kincset érő listákat dob hétről hétre, hogy ne igyál céltalanul. Hétszentség'17/43 2017. 10. 23. Hatvanegy éve lázadt fel a magyar nép a sztálinista t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása