Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Zarándokút a borospincén át

2016. február 29. 11:08 - Melita

Abasáron található a világ egyetlen borospincéje, amin zarándokút vezet át. Az olaszrizlingjeiről méltán híres mátrai településen áthaladó Mária-útnak a nyomvonala „véletlenül” került a pincébe, így a kegyes turistáknak – ha pontosan szeretnék követni a zarándokutat – muszáj megkóstolniuk a mátrai borokat.

Eddig főleg szőlőtermeléséről ismerték Abasárt a borszeretők, illetve a mátrai település fölött magasodó 500 méter magas, 1975 óta védett, országos jelentőségű természetvédelmi területről, a növénytani ritkaságokban és lepkefajokban gazdag andezitos talajú Sár-hegyről. A hegyen át vezető hét kilométeres tanösvényt már eddig is ezrével látogatták a turisták, akik szívesen heverednek le a közeli Szent Anna-tó partján, vagy ereszkednek le a közeli Abasárra, hogy megkóstolják a Sár-hegy mikroteraszos ültetvényein termett borokat.
szt_anna_kapolna.jpgA Szent Anna-kápolna a Sár-hegyen © gyongyos-matra.hu

„A Sár-hegy lejtői ernyőként befogják a meleget, így azonos időszakban 3-4 mustfokkal is magasabb lehet a szőlő cukortartalma, mint a síkvidéken, miközben az ideális savtartalom is megmarad” – magyarázza Molnár Gábor abasári borász, miért olyan különlegesek a nemzetközileg is egyre népszerűbb abasári borok. Korábban főleg a filoxéravészt követően felívelt szőlőoltvány-termesztésről ismerték a települést, ám a helyi borászok felismerték az andezitos és löszös talajban rejlő lehetőségeket, amelyek a Sár-hegyi különleges mikroklímával és a borászati szaktudással ötvözve magas minőségű, egyedi ízvilágú borok megtermelését teszik lehetővé. Az Olaszrizlingjével, Müller Thurgaujával, rozéival, Szürkebarátjával számtalan aranyérmet elnyert Molnár és Fiai Pincészet vezetője a különlegességre utalva felidézi a helyi "bon mot"-t, miszerint „az elképesztően minerális Sár-hegyi olaszrizlingben két olyan elem is van, ami még nem szerepel a periódusos rendszerben”.


molnargabor.jpgMolnár Gábor, Molnár és Fiai Pincészet

Mindazonáltal, ma már nem kizárólag a szemet gyönyörködtető látvány és az itt termett borok miatt keresik fel Abasárt. A Mária-út abasári szakasza ugyanis szintén érinti a Sár-hegyet. A Szent Anna-kápolnától Abasárig a teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. Történt, hogy ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki a lelkes, tudós bizottság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek.
Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal az ötszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta – a világon egyedülállóan – hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket, a társaság pedig egy kicsit megpihen náluk, majd a pincén keresztülvonulva folytatja az útját.
A zarándokútról és a kiváló helyi borokról mindenki maga is meggyőződhet április utolsó szombatján (április 30-án), amikor a helyi borászok pincéiket megnyitják, és megülik a Szőlőrügyfakadás Ünnepét.

A Molnár és Fiai Pincészet a Mátrai Borvidéken, Abasáron, mintegy 30 hektáron termel szőlőt. Rozéja, Irsai Olivére, rizlingszilvánija, szürkebarátja már számtalan borversenyen bizonyított, a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett olaszrizlingje pedig egyedüli mátrai borként 4 csillagot kapott a Nemzeti Borkiválóság Programban. Az abasári olaszrizling egyedi zamatát a különleges andezittufás talajnak, valamint a Sár-hegyen folytatott tradicionális, évszázados teraszos művelésnek köszönheti.

Szöveg: Pince Művek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr88428568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása