Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Jól érzi magát a cabernet franc Magyarország legmelegebb pontján

2016. április 05. 11:47 - Melita

A Villányi Borvidékhez tartozó Szársomlyó és a Tenkes vonulata Magyarország legmelegebb vidéke – ez derült ki a klímakutatásból doktorált Hubert Kálmán vizsgálatai során, aki elsősorban Baranya középhegységi régióiban, a Mecsek és a Villányi-hegység területein végezte kutatásait. Nem véletlen tehát, hogy az itt gazdálkodó Ipacs Szabó István birtokán egyre híresebb cabernet franc terem.

A Tenkes-hegy Máriagyűd felőli oldalán, a Kövesföld-dűlőben található Ipacs Szabó István kis kéthektáros birtoka. A Vylyan főborászaként korábban háromszor is borászok borásza címre jelölt szakember, amikor néhány évvel ezelőtt saját szőlőt telepített, alaposan kikérdezte a szomszédokat, s mint kiderült, az elmúlt évtizedekben arról lett híres a terület, hogy itt ért be leghamarabb a borsó.
szoloben2.jpg

Azóta István birtokszomszédja, a klímakutatásból doktorált Hubert Kálmán mérései alapján kiderült, hogy a domborzati viszonyokból fakadóan itt lényegesen eltér az időjárás Baranya más területeihez képest. Magyarország legdélebbi hegyvonulata ugyanis falszerűen kiemelkedik a Dráva-menti síkságból, így az északi szelek hűtő hatása nem érvényesül. Különösen igaz ez a legmagasabb kiemelkedésekre, a Szársomlyóra illetve a Tenkes vonulatára. Ezért aztán az országban itt a legenyhébb a tél, még a mediterrán növények is jól érzik magukat, sőt, Hubert Kálmán saját kéthektáros arborétumot is létrehozott, ahol melegkedvelő növények élnek.
De mi köze mindennek a bortermeléshez? Ipacs Szabó klimatikusan védett birtokán korábban fakad, és korábban érik be a szőlő, s ez a momentum különösen kedvez a későn érő cabernet fajtáknak. Ezért lehetséges az, hogy az aprócska birtokon megtermelt vörös és fehér cabernet franc-okról elismerően nyilatkoztak olyan Master of Wine-ok is, akik évtizedek óta kóstolják a Loire-völgyi, a szekszárdi vagy épp a villányi cabernet franc-okat.

Szöveg: Pince Művek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr368567914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása