Gasztronómiai közhely, hogy a fehérhúsú halakhoz milyen jól passzolnak a fehérborok. Ám ahhoz, hogy a pisztrángot barna sörrel párosítsuk, már kell némi bátorság. Amint azt pár napja ígértük, a Sörkönyvből ezúttal egy ilyen merésznek tűnő fogást választottunk, amit akár karácsonyra is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 2 főre: 2 szép pisztráng, liszt, olaj, 4 fej salottahagyma, 3 dkg vaj, 250 ml barna lágersör, turbolya, só
Elkészítése: Tisztítsuk és mossuk meg a halakat, sózzuk meg, majd forgassuk meg lisztben. Süssük aranysárgára, és papírtörlőn itassuk le róluk a zsiradékot.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Vágjuk össze a hagymát, és óvatosan pirítsuk meg a vajon. Adjuk hozzá a sört, és pároljuk 10 percen át, amíg a folyadék a felére be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá az aprított turbolyát.
Tegyük a halakat kivajazott tűzálló edénybe, és borítsuk be a sörös szósszal. 10-15 percre toljuk a sütőbe. Forrón tálaljuk.
A Sörkönyvről további részleteket tudhat meg itt és itt, online pedig megrendelheti például innen.
Fotó: Pintér Árpád