Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Hrabal emlékére

2016. március 07. 15:07 - Zabhegyezgető

„Semmiféle táblát nem akarok, legfeljebb ott, ahol a kutyák pisilnek.” Bohumil Hrabal ezekkel a szavakkal utasította vissza barátait, akik 80. születésnapjának megünneplésére készülődtek. Ehhez képest az első emléktáblát még életében megkapta, elbontott egykori lakóháza, az Örökkévalóság gátja utca 24. szám előtt.

Mivel tisztelői nem voltak biztosak abban, hogy milyen magasra is pisilnek a kutyák, ezért egyenesen a járdába csavarozták a táblát, mondván, hogy így a szuka kutyák is megtisztelhetik.
A második táblát 1997-ben, nem sokkal az író halála után leplezték le annak a nymburki sörgyárnak a falán, ahol Hrabal élt egy ideig anyjával és nevelőapjával. Ez a tábla 40-50 centiméter magasságban lehet, kutyát viszont nem sokat láthatott, hiszen a sörgyár kerítésén belül található.
p1030479_1024x768.jpgTomáš Mazal mesél az első tábláról

A harmadik hasonló rendeltetésű emléktáblát március hatodikán leplezték le a budapesti Hrabal söröző bejáratánál – pont megfelelő magasságban. Az avatáson részt vett Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete, Tomáš Mazal, Hrabal életrajzírója és barátja, valamint a Hrabal asztaltársaság és a Bohémia baráti kör tagjai. A megemlékezés – szigorúan Hrabal szellemében – sörözéssel folytatódott.

p1030485_1024x768.jpg

p1030487_1024x768.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr268451786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.03.09. 22:51:08

Elnézést kérek Bohumil Hrabal nevében, hiszen, hiába állt az ügy mellé Tomas Mazal, meg a cseh követség, de Hrabal szellemével polt ellentétesen cselekedtek. Nincs jelentősége a tábla magasságának, az írónia pont az a kívánságban, hogy nem szeretne magának se festett képe, se faragott szobrot – csak, annyit hogy kicsivel halála után is még olvassák műveit.De sajnos Bogan még néhány év és már csak egy cseh sör lesz, amiról senki sem fogja tudni, hogy miért hívják megkurtítottnak!
süti beállítások módosítása