Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Mivel koccintanak a trendérzékeny pezsgőkedvelők?

2016. december 18. 12:40 - Melita

Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, igazi különlegességekkel lephetjük meg barátainkat.

Immár Magyarországon is megszületett a kütyük iránt lelkesedők ideális ajándékpezsgője, amely képes arra, hogy az NFC (Near Field Communication) technológia révén kommunikáljon a fogyasztóval. A Kern Pince balatonszőlősi olaszrizling–rizlingszilváni kézműves pezsgőjén – először Magyarországon – már van olyan chip, amely automatikusan kapcsolatba lép a címkéhez közel kerülő mobilokkal. Az egyedileg programozható chipek révén akár rögtön boldog újévet kívánhatunk a megajándékozottnak, de a borkultúrát is terjeszthetjük: elnavigálhatjuk az érdeklődőket egy olyan honlapra, ahol alaposan tájékozódhatnak a gyöngyözőbor, a habzóbor és a minőségi pezsgők közötti különbségekről.
champagne.jpgAz egyre olcsóbban előállítható technológia már rövidtávon kiválthatja a zárjegyet is, segítségével ugyanis minden egyes palack – és annak tartalma – nyomon követhető. A Kern Pince brut nature, tehát különlegesen száraz, elegáns pezsgőjének következő évjárataiban kvázi expedíciós likőrként Tokaj-Hegyalján termelt aszút fognak használni.

kernpalackok.jpg

 „Az az igazság, hogy szeretjük a pezsgőt. A családi ebédek, ha csak lehet, ma is egy jó pezsgővel kezdődnek nálunk” – állítja Légli Ottó, akinek 2013-as Méthode Traditionnelle Brut pezsgője a VinCE magazin legutóbbi pezsgőtesztjén a magyar mezőny élén végzett. A rajnai rizling és pinot blanc alapborokból készült pezsgő a pincészet második komoly évjárata a műfajban. „Az első pezsgőnk 2009-ben született meg, és mert a pezsgőt is a bor oldaláról közelítjük meg, az első nem lehetett más, csakis rajnai rizling – mondja a 2010-ben az Év Bortermelőjének és a Borászok Borászának is megválasztott balatonboglári termelő. – Azt már láttuk az elején is, hogy az egyensúly a legfontosabb: ne legyen túl magas az alkohol, ellenben a sav legyen határozott – teszi hozzá. – Mivel nincs még pezsgőre telepített ültetvényünk, ezt a szüreti időpont megválasztásával és az ideális alapbor elkészítésével tudjuk elérni. Ezért a 2013-as évjáratban a nagyobb harmónia kedvéért a feszes gerincű rizlinget az eleganciát képviselő pinot blanc-nal házasítottuk. Igazából a pezsgőkészítést még tanuljuk, most abban a szakaszban vagyunk, hogy az alapbort szeretnénk jól eltalálni; a fogyasztói visszajelzések hál' istennek igen biztatóak. Ugyanakkor azt is megtapasztaltuk, hogy a nagy minőségi javuláshoz hosszú érlelési időszak, akár 36 hónap is szükséges. A frissesség megtartása érdekében pedig kis tételekben, folyamatosan degorzsáljuk a kész pezsgőt.”
legli_pezsgo_2013.jpgLégli Ottó számára az ideális pezsgő friss, lendületes, légies, miközben alapvetően boros jegyeket hordoz, azaz kellő tartalommal is bír. „Merem azt mondani, hogy a pezsgő műfajában is tudunk egyediek lenni. Különösen akkor, ha meglesznek a saját, pezsgőre telepített ültetvényeink a megfelelő helyen és a megfelelő fajtákból.”

taschner_kurt.JPGTaschner Kurt

A soproni Taschner Bor- és Pezsgőház családi pincészetként az elsők között vágott bele a tradicionális pezsgőkészítésbe Magyarországon. „Nálam az arculati elem része, hogy pezsgőm is van, ez egyfajta különlegesség. A kezdőlökést az adta, hogy annak idején összeismerkedtem az osztrák Szigeti Pezsgőpincészet tulajdonosaival, és úgy döntöttünk, hogy közösen készítünk pezsgőt” – meséli a borászat vezetője, Taschner Kurt.
A pezsgőház kínálata ma már igen átfogó: legidősebb tételük a ritkaságnak számító 2008-as degorzsálatlan chardonnay, amelyben ott van a finomseprő, ugyanakkor a koronazárat már parafa dugóra cserélték. A 2010-es chardonnay és a 2010-es pinot noir–blanc de noir pezsgőjükből magnum palackos változatok vannak forgalomban, míg a 2012-es évjáratból elérhető a chardonnay, a pinot noir rosé, a pinot noir–blanc de noir és a chardonnay–pinot noir pezsgőjük is. „A 2015-ös évjáratból kíváncsiságból degorzsáltam valamennyit a chardonnay-ból és a pinot meunier-ből, ez utóbbi abszolút újdonság – mondja a borász. – Magyarországon ritkán találjuk meg ezt a szőlőt, mi néhány évvel ezelőtt éppen a pezsgőkészítés okán ültettünk fél hektárt a fajtából, így most mind a három champagne-i szőlőfajtánk megvan: a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. Persze ez itt nem Champagne, tehát elsősorban azt szeretném megmutatni, hogy Sopronban milyen szép és jó pezsgőket lehet készíteni. A terroirból is fakadóan az én pezsgőim a testesebb vonalat képviselik, inkább a német, semmint a szinte lebegő hatású francia irányzathoz állnak közel. Arra törekszem, hogy a pezsgőim harmonikusak legyenek, a buborékok kellemesen, simogatóan aprók, és a cukortartalom maximum brut, ami az én esetemben 6-7 g/l, vagy még kevesebb.”
taschner_pinot_noir_rose.jpgA Pécsi Borozó tesztjén a top 3-ban szereplő 2012-es Pinot noir rosé extra brut pezsgőjük hosszú időt, három év kilenc hónapot töltött palackban, ami érthető, hiszen a borász szerint minél tovább tudja finomseprőn tartani, annál jobb lesz a pezsgő. „Elindul az élesztő autolízise, rendkívül sokrétű íz és aromaanyagokkal gazdagszik az ital, és a buborékok egyre finomabbak lesznek. Szerintem 10-15 év is simán benne van egy-egy szép tételben” – vallja a Taschner Bor- és Pezsgőház tulajdonosa.

bock_jozsef.jpgBock József

„A pezsgőkészítés egy játék. Kihívás a borász számára, hogy meg tudja-e csinálni vagy sem” – vallja Bock József, aki 2007-ben határozta el, hogy villányi pincéjében pezsgőt is fog készíteni. Immár kilenc éve foglalkozik a témával, és – amint mondja – a saját kárán tanulta meg, hogy ebben a műfajban rengeteg apró részletre kell fokozottan odafigyelni.
„Először is a pezsgőhöz nagyon szép alapbor szükséges. Úgy szüretelünk, hogy 17 mustfoknál ne legyen magasabb a szőlő cukortartalma, és ebből egy 11 alkoholfok körüli, friss, illatos, finom savakkal rendelkező fehérbort készítünk. Ezután beoltjuk Champagne élesztővel, majd következik a letöltés, és a palackos erjedés-érlelés hosszú folyamata. Az utolsó lépés, a seprőtlenítés – többek között a palackban uralkodó óriási nyomás miatt – speciális igényű folyamat, de 2015 óta már ezt is mi magunk végezzük. A jelenleg forgalomban lévő 2011-es pezsgőnket a saját pincénkben degorzsáljuk a fogyás ütemében.”
marcell-2011-gimp.pngA Bock Pince Marcell névre keresztelt pezsgője minden esetben chardonnay és pinot noir alapborból készül, ehhez az illat miatt olykor még egy kis hárslevelűt vagy rajnai rizlinget is tesznek 5-15% erejéig. „A hárslevelű illatát és zamatanyagait nagyon szeretem, a rajnai rizling sajátos ízvilága, savai pedig szép gerincet adnak a pezsgőnek. A jelenlegi, 2011-es Marcellben azonban nincs más, csak tisztán chardonnay és pinot noir” – mondja Bock József, aki szerint a pincészet tradicionális eljárással készült brut fehér pezsgője kétszeresen is kötődik az ünnepekhez: „Az elsőszülött unokám, Marcell kétéves volt, amikor az első pezsgőnk elkészült. Mivel az ünnep számunkra a családi együttlétet jelenti, az ünnepi italok elnevezésében is szívesen látjuk a családi utalásokat, így lett a pezsgőnk neve Marcell.”

Kis buboréktan

Ünnepek idején többféle buborékos itallal koccinthatunk, de tudjuk-e, mi a különbség a pezsgő, a habzóbor és a gyöngyözőbor között?

Mindegyik szén-dioxidot tartalmaz, de a legfőbb különbség, hogy a buborék milyen módon kerül az italba. A pezsgőnél cukrot és élesztőket adnak az alapborhoz, így az egy második erjedésen megy keresztül. Ennek során szén-dioxid képződik, amely a palackban uralkodó nagy nyomás miatt elnyelődik a pezsgőben. Ha ez 0,75 l-es palackban történik, akkor tradicionális champagne-i eljárásról beszélünk. Az így készült pezsgőkben a legfinomabb a buborékok szerkezete, mivel azok a természetes erjedés hosszú folyamata során apróvá, simulékonnyá válnak.
A kereskedelmi forgalomba kerülő pezsgők legnagyobb része azonban nem palackban, hanem tankban készül, ez esetben a szénsavasságot eredményező másodlagos erjedés nyomásálló rozsdamentes acéltartályokban történik. 
A gyöngyözőbor buboréktartalma természetes és mesterséges eredetű is lehet, vagyis a szén-dioxidot mesterséges úton is hozzáadhatják a kész borhoz. Minimum 1, maximum 2,5 bar nyomás uralkodhat a palackban, az alkoholtartalom pedig 7%-tól indul, és körülbelül fele annyi szén-dioxid van benne, mint a habzóborban vagy a pezsgőben. A habzóborba a szén-dioxidot minden esetben mesterségesen teszik bele, úgy hogy a palackban legalább 3 bar túlnyomás uralkodjon. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212055491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása