Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Sörfagyi, a nyár desszertje

2017. június 19. 10:32 - Zabhegyezgető

Sokak szerint a sör nyári ital. Jómagam azonban sokkal inkább osztom azt a nézetet, miszerint minden évszaknak megvan a maga sörtípusa, meg úgy egyébként is, sört minden alkalommal, meg alkalom nélkül is lehet inni. A sörfagyi, na az tényleg nyári dolog.

Szóval sörfagyi-szezon van, nyomatékosítja ezt a Sör mi több sör és gasztronómia viszonyát elmélyíteni hivatott kampánya is. A szezon elején kétféle sörfagyit is bemutattak Damniczki Balázs cukrászmester interpretálásában.
A sör és a fagylalt keresztezése nem teljesen újdonság, már valamikor az 1980-as évek derekán próbálkoztak vele Németországban, igaz leginkább csak poénból. Az elnyalogatható pils nem igazán hozott áttörést.

bulovka_sorfagyi_vgy_1024x768.jpg

A Pivovar u Bulovky sörfagyija

A sör térhódítása a gasztronómiában lassacskán azért megérlelte gyümölcsét, és az ezredfordulót követően a sörök egyre határozottabb szerepet követeltek maguknak a desszertpályán is. A világ – erre fogékony része – elsőként a 2004-ben alapított, ausztráliai Sydney-ben levő Redoak Boutique Beer Café nevű sörfőzde-sörözőre figyelt fel, ahol naponta egy hordónyi sört használtak fel szörbetekhez és fagylaltokhoz. Legnépszerűbbek a szederízesítésű búzasörös, a mézes-sáfrányos ale-es és a strong ale-es gombócaik voltak.

feketecseresznye_sorbet_1024x683.jpg

Feketecseresznye sorbet – Baracskay Angéla receptje a Sörkönyben olvasható (Fotó Pintér Árpád)

Alig pár év elteltével a sörfagyi polgárjogot nyert az USA-ban, Kanadában és Európa számos országában, így Csehországban is. Prágában az U Medvidkůban és a Pivovar u Bulovkyban kóstolhatjuk meg a sörfagylaltot. Az utóbbi helyen komlózás – és erjesztés – előtti sörcefréből készül a többféle ízesítésű fagylalt, amely emiatt kesernyés ízkomponenseket nem tartalmaz, és hozzáadott cukor nélkül készül.
Magyarországon Piszkor Norbert (Csokszkomló) jelentkezett elsőként szélesebb közönség előtt sörfagylalttal a 2013-as Főzdefeszten. A Cold Hop névre keresztelt fagylalt kétféle változatban, IPA és stout készült.

bronzgomboc.jpg

Bronzgombóc – A Sör mi több most bemutatott egyik sörfagyija

A Magyar Sörgyártók Szövetsége Sör mi több kampányában most debütált sörfagylalt két változatban készült. Az alkoholmentes lager sör felhasználásával megkomponált Mentes Meggyes a nevére utalva a nyár kedvelt gyümölcsének aromajegyeit hordozza magában, az enyhe alkoholtartalmú, bak sör alapanyagú Bronzgombóc pedig karamellás ízvilággal csábít.

(Sörös desszertekről továbbiakat itt olvashat.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr512605261

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kellemessé teszi a házat 2017.06.26. 11:55:03

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Itt a nyár, sok a fesztivál, dög ez a meleg. Jó néha bevonulni a házba, a hűsbe, kortyolgatni valami bódítót, a Heti sajtó aktuális gyűjtéséből csemegézve. Hétszentség'17/25 2017. 06. 19. Szeg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabhegyezgető 2017.06.19. 11:27:07

@pif: Igen, valóban. Bár azt a gyömbéres fagyit kóstolva a Sörszövetség éves sajtótájékoztatóján anno a Margit-szigeten, semmi gyömbérre meg sörre emlékeztető íze nem volt. Nekem sima vanília fagyinak tűnt. Annak nem volt rossz.
süti beállítások módosítása