Zabhegyező

Az élet vasárnapja

Sörök a desszertpályán

2016. december 28. 14:33 - Melita

Ma már nem újdonság, hogy a sörgasztronómia hívei az egyes fogásokhoz különféle söröket párosítanak, sőt, olykor az ételek alkotóelemeként is megjelenik a sör. Ám a desszertek területére már kevesebben merészkednek, pedig a sörök ezen a pályán is szuperül működnek!

A sörök ételekkel való jó párosíthatósága, a sörrel főzés lehetőségének gazdagsága abból adódik, hogy a sörök a négy alapösszetevő (maláta, komló, élesztő, víz) számos variációján túl számtalan további hozzávaló felhasználásával készülhetnek a fűszerek teljes vertikumától a gyümölcsökig, zöldségekig, gyógynövényekig, csokoládéig, kávéig – sokszor minden képzeletet felülmúló párosításokban. Természetes, hogy ez a gazdagság a desszertek felé is utat nyit a söröknek.
sortorta_csokolades_karamell2.jpgSörtorta karamellszósszal

Ha sör–desszert párosításokban gondolkodunk, vannak alapszabályok, amiket érdemes figyelembe venni. Nézzünk néhányat!

A sör színe igazodjon a desszert színéhez – minél sötétebb a desszert, annál sötétebb legyen a sör is. Fontos, hogy a desszerthez választott sör mindig édesebb legyen, mint maga a desszert, mert fordított esetben az étel cukortartalma hazavágja a sör ízét. Ez alól egyedül a döntően csokoládéból készült desszertek jelentenek kivételt, mert a csokoládé keserű íze jól harmonizál a stoutok kávés-pörköltes-keserű ízeivel, s így az édességfaktornak kevésbé van jelentősége.
Ahogyan a borok esetében, úgy a söröknél is léteznek bizonyos szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen ételhez milyen sör illik leginkább, de ezek a sörök esetében sincsenek kőbe vésve. Egy-egy ételhez többféle hozzáillő sört is választhatunk aszerint, hogy mi a cél: a kiegészítés-e, vagy a kontraszt. A lényeg: érdemes nyitottnak, kísérletezőnek és befogadónak lenni. Segítségül azért adunk néhány javaslatot:

Almás rétes: alma ízesítésű sör

Sajttorta: ha gyümölccsel díszített, akkor a gyümölcshöz illő sör, más esetben barley wine vagy old ale

Csokoládétorta: imperial stout

Csokoládépuding: barna duplabak, brown ale

Tejcsokoládé: édes stout

Kávés desszertek: kávés stout, imperial stout, sötét baksör

Crème brûlée: erős belga golden ale, gyümölcsös sör

Mogyorós desszertek: brown ale, old ale

Tiramisu: édes stout, apátsági dubbel

Azt is csak bátorítani tudjuk, aki desszertek alkotóelemként is kipróbálná a különféle söröket. Ahogy a Sörkönyvünkben szereplő receptek is mutatják, bármi elképzelhető velük: kelt tészták, krémek, fagylaltok, sorbet-k, torták… Most egyik kedvencünket, Baracskay Angéla sörtortáját ajánljuk a még hátralévő ünnepnapokra.

Sörtorta csokoládés karamellszósszal

Hozzávalók 6-8 főre: 13 dkg vaj, 13 dkg barnacukor, 2 tojás, 13 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 100 ml strong golden ale, 8 dkg apróra tört étcsokoládé; a szószhoz: 8 dkg cukor, 2,5 dkg vaj, 200 ml tejszín, 10 dkg tört tejcsokoládé, pici só

Habosítsuk ki a vajat a cukorral, és egyenként adjuk hozzá a tojásokat. A szárazanyagokat keverjük el, és fokozatosan adjuk hozzá a tojásos masszához. Ezután csorgatva adjuk hozzá a sört is, végül forgassuk össze az étcsokoládéval. 170°C-os sütőben süssük 45-50 percen át.
A szószhoz melegítsük fel a tejszínt a vajjal (de ne forraljuk). Karamellizáljuk a cukrot, és óvatosan öntsük rá a tejszínt. Végül öntsük a csokoládéra, és az egészet keverjük egyneművé. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. A tortát a karamellszósszal leöntve tálaljuk.

Fotó: Pintér Árpád

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujzabhegyezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4212078025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása