Sokak szerint a sör nyári ital. Jómagam azonban sokkal inkább osztom azt a nézetet, miszerint minden évszaknak megvan a maga sörtípusa, meg úgy egyébként is, sört minden alkalommal, meg alkalom nélkül is lehet inni. A sörfagyi, na az tényleg nyári dolog.
Szóval sörfagyi-szezon van, nyomatékosítja ezt a Sör mi több sör és gasztronómia viszonyát elmélyíteni hivatott kampánya is. A szezon elején kétféle sörfagyit is bemutattak Damniczki Balázs cukrászmester interpretálásában.
A sör és a fagylalt keresztezése nem teljesen újdonság, már valamikor az 1980-as évek derekán próbálkoztak vele Németországban, igaz leginkább csak poénból. Az elnyalogatható pils nem igazán hozott áttörést.
A Pivovar u Bulovky sörfagyija
A sör térhódítása a gasztronómiában lassacskán azért megérlelte gyümölcsét, és az ezredfordulót követően a sörök egyre határozottabb szerepet követeltek maguknak a desszertpályán is. A világ – erre fogékony része – elsőként a 2004-ben alapított, ausztráliai Sydney-ben levő Redoak Boutique Beer Café nevű sörfőzde-sörözőre figyelt fel, ahol naponta egy hordónyi sört használtak fel szörbetekhez és fagylaltokhoz. Legnépszerűbbek a szederízesítésű búzasörös, a mézes-sáfrányos ale-es és a strong ale-es gombócaik voltak.
Feketecseresznye sorbet – Baracskay Angéla receptje a Sörkönyben olvasható (Fotó Pintér Árpád)
Alig pár év elteltével a sörfagyi polgárjogot nyert az USA-ban, Kanadában és Európa számos országában, így Csehországban is. Prágában az U Medvidkůban és a Pivovar u Bulovkyban kóstolhatjuk meg a sörfagylaltot. Az utóbbi helyen komlózás – és erjesztés – előtti sörcefréből készül a többféle ízesítésű fagylalt, amely emiatt kesernyés ízkomponenseket nem tartalmaz, és hozzáadott cukor nélkül készül.
Magyarországon Piszkor Norbert (Csokszkomló) jelentkezett elsőként szélesebb közönség előtt sörfagylalttal a 2013-as Főzdefeszten. A Cold Hop névre keresztelt fagylalt kétféle változatban, IPA és stout készült.
Bronzgombóc – A Sör mi több most bemutatott egyik sörfagyija
A Magyar Sörgyártók Szövetsége Sör mi több kampányában most debütált sörfagylalt két változatban készült. Az alkoholmentes lager sör felhasználásával megkomponált Mentes Meggyes a nevére utalva a nyár kedvelt gyümölcsének aromajegyeit hordozza magában, az enyhe alkoholtartalmú, bak sör alapanyagú Bronzgombóc pedig karamellás ízvilággal csábít.